sobota 17. října 2020

Z bývalé knihovny bude znovu zasedačka. Není to dobrý nápad

Foto: FB Obec Božice


 Jsou nápady dobré a jsou nápady méně dobré. K těm méně dobrým patří nápad božické radnice obnovit v prostorách bývalé knihovny zasedací místnost. Tedy abych byl spravedlivý: Byl by to dobrý nápad, kdyby byl v budově kulturního domu, v němž se nachází i prostory obecního úřadu, výtah!



Mluví se o něm desítky let, vážně minimálně 10 let a výsledek? Skutek utek.

Takže obnovená zasedačka získá moderní design, ale to je asi tak všechno! Možná, že se ještě vymění zámky a hlavně zbývající kliky u všech dveří v kulturáku, které doposud nebyly vyměněny.

Svým způsobem je dobře, že se přechází na on-line vyřizování a že se nemusí běhat s každou prkotinou na úřad. Na zasedání zastupitelstva by však měl mít každý občan snadný přístup, a to v případě Božic neplatí ani omylem.

                                           (lan)

P.S. Na znesnadněný přístup do tehdejší zasedačky upozorňoval zastupitel Jaroslav Vařák už před 20 lety!!! Za těch 20 let jsme s tímto problémem nehli ani o píď. Tak to je. A je to škoda....

                       (lan)

10 komentářů:

  1. Výtahy a jiné je předražená zbytečnost.
    I vzhledem k tomu, kolik lidí na zasedání chodí.
    A těch pár schodů. Kdyby se tam něco dávalo zadarmo tak to vyběhnou všichni jak nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budovat v dnešní době veřejnou místnost jako bariérovou je prostě a jednoduše špatně. I u starších budov hledáme, jak to řešit (viz krásný a poměrně levně vybudovaný bezbariérový vstup do naší školy). Zasedačka bude určitě krásná, ale bude se nacházet na špatném místě. Nic víc, nic míň. K argumentům dva a tři je zbytečné cokoliv dodávat. Jenom zopakuji: Na zasedání zastupitelstva by však měl mít každý občan snadný přístup. I kdyby se to týkalo jenom jednoho občana.

      Vymazat
    2. Přesně tak nikdo tam nechodí.. A dobře napsaný jen kdyby tam dávali něco zadarmo to by bylo vyběhnutý hned:) vidíte na všem něco špatně.. Cokoli se udělá

      Vymazat
    3. Spíš by mě zajímalo,zda byl nebo jak mohl být zkolaudovaný vstupní vestibul do ZŠ? Schodů tam není málo a až po roce se tam dodělávalo označení na prvním a posledním schodu. Myslím,že v tomhle případě jde o bezpečnost dětí především.....

      Vymazat
    4. Tak to chce asi odvahu - vysmát se postiženým lidem, vlastně i maminkám s kočárky, lidem se zlomenou nohou. No pan prezident by k vám na návštěvu nemohl ... A ještě se chlubit tím, že vám lidi nechodí na zastupko. To je snad spíš ostuda obce, že jim tam nikdo nechodí. Že nevtáhnou lidi do života obce. U nás je na každém zastupku živo, někteří přiběhli i v průběhu, když sledovali jednání na kabelovce a chtěli říct svůj nápad, názor atd. Bezbariéroví jsou všude,kde se snaží pomáhat lidem, kteří to mají těžší než my. No asi se vedení obce nechce dívat na své spoluobčany s postižením, ale dávat k tomu ještě smajíka - že kdyby tam bylo něco zadarmo, tak to vyběhnou hned - to je fakt odporný. Samozřejmě vám nepřeju, aby se někdo z vašich blízkých nebo vy sám/sama, ocitl na vozíku. Ani chůze s chodítkem nebo berlemi není procházka růžovým sadem. Výtah je předražená zbytečnost? Už jste někdy vybíhal/a schody v paneláku? A byl jste někdy v "domově důchodců" bez výtahu? (Moje kolegyně ano a spadla jim z toho brada, bylo to v Maďarsku, obyvatele "tahaly" sestry v rukách, plechové staré vany atd...) Např. u starých bytovek si ten venkovní výtah platí lidi sami - třeba je levnější a vaše obec by to zvládla. Rozhodně by vás to vyšlo levněji než bazén. A když už to nechcete udělat pro svoje vlastní lidi (o kterých si teda myslíte vyloženě to nejlepší - být občanem Božic, tak se asi urazím - že budou běhat tam, kde je něco zadarmo, to je fakt drsný), tak to udělejte pro toho našeho pana prezidenta :-), protože ten by ty vaše schody fakt nevyběhl.

      Vymazat
    5. Myslím si že to až tak míněno nebylo..zase to nepřehanějte.

      Vymazat
    6. Tady to zase trošku někdo hrotí. Nějaký hodně zakomplexovany člověk který se cítí asi hodně ukřivděně. Určitě to nebylo myšleno tak jak vy jste to napsal/la.

      Vymazat
    7. Tyto "knížecí" rady jsou k ničemu. Prostě a jednoduše platí, že nová zasedačka v bariérové budově v patře bez výtahu je na konci druhého desetiletí 21. století chybné rozhodnutí. Jestli má obec v plánu výtah v roce 2021 vybudovat, ať to sem někdo kompetentní napíše a bude po zbytečné diskuzi a já příspěvek rád a s pochvalou opravím. (lan)

      Vymazat
  2. Tak to by bylo samozřejmě nejlepší.
    A nějaký ten komplex nebo křivdu pocítíme během života asi všichni, to se přece není za co stydět. V mém příspěvku nebylo nic útočného, aby to vyvolalo takový osobní protiútok. Bylo by fajn, kdyby se dalo diskutovat bez urážek.
    Každopádně bariéry máme odstraňovat, ne je vědomě vytvářet nebo jim přihlížet - obecní úřady mají být přístupné všem, není fér to někomu kvůli jeho zdravotnímu stavu znemožnit.

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě hodné následování: Město Hrušovany nad Jevišovkou bude opět od příštího týdne nabízet úspěšně vyzkoušenou službu z 1. vlny pandemie COVID-19. Občanům starším 70ti let nebo nemohoucím❤️, kteří nemají možnost pomoci od rodinných příslušníků nabízíme možnost zajištění nákupů 🛍. Pokud budete mít o tuto službu zájem, volejte v pracovní dny městský úřad...

    OdpovědětVymazat