čtvrtek 3. ledna 2013

Jak by se nám líbila vyhláška o pořádku?

Řada obcí již zpracovala a vydala vyhlášku, podle níž jsou nastavena pravidla pro udržování pořádku. Většina paragrafů takové vyhlášky je univerzální a dala by se aplikovat i do našich božických podmínek. Je jen otázkou, jestli by nám taková vyhláška příliš nesvázala ruce, neomezovala náš život a hlavně: Kdo by dohlížel na její dodržování a kdo by vymáhal uložené sankce?
Ale zatím nejsme tak daleko, nikdo žádnou vyhlášku nenavrhuje a tak to berme (zatím) jen jako námět k případné diskuzi. Co bychom tedy říkali některým možným bodům vyhlášky o čistotě a pořádku v obci:

Na veřejných prostranstvích je zakázáno odhazovat papíry, obaly, zbytky jídel a ovoce, nedopalky cigaret, smetí a jiné odpadky, zřizovat nepovolené skládky.
Na veřejných prostranstvích je zakázáno volné pobíhání psů, koček a jiných zvířat. Pokud dojde ke znečištění těchto prostranství jejich výkaly, je majitel povinen znečištění uklidit.
Je zakázána jízda veškerých vozidel a povozů, které znečišťují vozovku. Případné znečištění vozovky je povinen odstranit ten, kdo jej způsobil. 
Z popelnic a odpadkových košů se nesmí vybírat jejich obsah. 


Jsou to jen takové náměty vybrané z jedné obecní vyhlášky. Zvlášť mě zaujala zmínka o kočkách. Kdo chová kočky ví moc dobře, jak je kočka poslušná, jak chodí na vodítku vedle svého pána a ví moc dobře, jak voní kočičí exkrement, zvlášť když se do něj šlápne. Takže shrnuto a podtrženo: Vytvořit smysluplnou vyhlášku je kumšt. Ne, že ne.

Text byl původně publikován 24.2.2012, ale vidím, že i po roce je beze změny zcela aktuální. 


                                                                        Ladislav Nevrkla

6 komentářů:

  1. Vždy jsem si myslela, že obec má vyhlášku o čistotě a pořádku již dávno.Nebo ji někdo zrušil? Normální občan ví, co má dělat i bez vyhlášky. A ti co to neví ? Na ty bude každá vyhláška krátká, protože není nikoho, kdo by dohlížel na dodržování a není nikdo, kdo by trestal. Je toho plno co by se dnes mělo a mohlo dodržovat, a jak to vypadá, no,ať si každý udělá obrázek sám. Jen namátkou, znečišťování silnic, parkování na trávnících, nedodržování rychlosti, pálení odpadků, atd. atd. Co si myslet o občanu, který v neděli v poledne začne sekat trávu nebo řezat dřevo. To je potom pro sousedy odpočinek. Závěr - ne vyhlášku, ale bič! Jen to na někoho možná platí.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky si myslím, že naše obec platnou vyhlášku má. Bohužel na ofiálních webových stránkách obce jsem ji nenašel. Všechno, co píšete, jsou problémy, které kolem sebe vidíme, ale právě že se špatně řeší a vymáhají! "Gumová" vyhláška doopravdy nic nespraví. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Připojuji se možná příliš pozdě... Vždy když seschne tráva a spadnou listy, je toho vidět nejvíc. Stačí se porozhlédnout po našich okolních lesích a okolo polí, je tam spoustů pet lahví a odpadků po svačinkán zahraničních dělníků, kteří jsou zaměstnáni u místních zelinářů a zemědělců. O udržování polňaček, které jsou v některých případech uváděny jako cyklostezky nemluvě!!! Zatím jsem tyto situace řešíla tak, že jsem vzala pytel a co jsem našla sebrala. Snažili jsme se i oslovit konkrétního zemědělce ohledně záměrně rozbahněné cyklostezky (prý mu tam alespoň nebudou lidi chodit krást), takže marně. Je fakt, že bych moc ráda věděla, na koho se obrátit v těchto případech. Když to tihle naši sousedi podnikatelé nevědí sami jak si vážit okolní přirody.

    OdpovědětVymazat
  4. Rada, na koho se obrátit, je jednoduchá a prostá (jak s oblibou říká prezidentský kandidát Miloš Zeman): Obraťte se na obecní úřad, nejlíp písemně! S některými lidmi je normální domluva těžká a tak nezbývá než použít autoritu v místě nejvyšší, a tou je jedině pan starosta! Pak už je jenom pan prezident, ale tomu současnému nepište, ještě by dotyčnému udělil amnestii! Ale uvědomuji si, že dobrý je v tomto směru ještě ombudsman - sídlí v Brně na Údolní (kousek od slavné restaurace, kde vaří výtečný kuchař Peťa Fučík). Věřím, že k těmto vysokým autoritám se ale nebude třeba obracet, že úspěšný bude pan starosta. (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den,ono pořádek není ani tak o nějakých vyhláškách obce ale spíš o nás lidech.Vyhlášky a podobné je jen krajní nutnost z části korigovat chování lidí kteří si z nějakého prohřešku nic nakonec nedělají.Kdyby se lidé nechovali jako zvěř nemuseli by být vyhlášky.Sám bydlím celkem na rušné ulici a pro spoustu lidí je problém hodit krabičku od cigaret ,pytlík od brambůrek,papírový kapesník a další nepotřebný nepořádek z kapes do odpadkového koše ačkoliv jde 2x kolem něj na trase cca 1OOm a to nemluvě o močení všude možně či o nechutně zahleněném chodníku.Jenže kdo si bude stěžovat když jeden druhého známe a nechceme si dělat zbytečně zlou krev nehledě na to že naopak když už k tomu dojde tak se potom nestydí ten dotyčný zhřešitel ale spíš ten stěžovatel jelikož ho ostatní pěkně vydusí jelikož je to hříšníka dobrý známý nebo dokonce přízeň.Závěrem bych chtěl reagovat na komentář z 27 února.Sice pozdě ale přece.Sice s komentářem souhlasím ale chtěl bych se paní zeptat kdy má člověk třeba sekat trávu či řezat dřevo nebo jiné domácí potřebné práce provést když chodí do práce od Po do So od rána do večera a jediným dnem kdy může něco pro sebe doma udělat je ta neděle jelikož už večer nechce sousedy obtěžovat hlukem.Chápu že je to den klidu a měl by člověk relaxovat ale pořád to taky nejde.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak toto je mimořádně kvalitní diskuzní příspěvek. Popisuje totiž téměř vše, co je s dodržováním pořádku a následnými pokusy o nápravu spojeno.
    Vím, že vyhlášky nejsou samospasitelné, že trestání hříšníků obtížné a komplikované. Záměrně jsem použil jméno Miloše Zemana, jehož schopnost stručně a jasně pojmenovat problém je dobře známá. Teď jde ještě o to, jestli se vždycky dá najít na konkrétní problém jednoduché řešení! Tady nepomůže ani bonmot! My společně hledáme podporu a pomoc.(lan)

    OdpovědětVymazat