úterý 1. ledna 2013

Ptačí sezóna: recenze

Autorem publikace Ptačí sezóna, která vyšla v roce 2011, je ornitolog MVDr. Julius Klejdus (občané Božic měli možnost se s ním seznámit na besedě v kině Marta viz články http://probozice.blogspot.cz/2012/11/kam-se-podel-dytik.html a http://probozice.blogspot.cz/2012/11/jak-se-zije-bozicke-havrani-kolonii.html). Kniha sleduje geografickou oblast jihovýchodní části bývalého okresu Znojmo, rybniční oblast u Pohořelic a jihozápadní okraj okresu Brno – venkov. Na ptačí svět se tato publikace dívá v horizontu čtyř ročních období v pěti hlavních typech prostředí, ve kterých zde ptáci žijí. Kniha obsahuje 1 100 fotografií, které autor pořídil v letech 1975 – 2011, které doprovází textová část psaná čtivou a srozumitelnou formou. Publikace má kvalitní vázanou vazbu a celá je vytištěna na neméně kvalitním křídovém papíře. Dle slov autora není záměrem knihy kompletní výčet ptačích druhů nebo detailní zoogeografická analýza, ale představit čtenáři zdejší přírodu a krajinu právě takovou, jaká se vším všudy je. A povedlo se autorovi tento cíl naplnit? Dle mého názoru ano a to měrou více než vrchovatou.

Jasným těžištěm knihy je obrazová část (tomu odpovídá i provedení knihy), což ale neznamená, že by doprovodný text nebyl zajímavý. Dozvíte se nejen zajímavosti ze života ptáků, ale také např. odkud pochází trnovník akát. Božice jsou v publikaci několikrát zmiňovány v souvislosti s výskytem dropa velkého, kolonie havranů polních, kalouse ušatého, kavky obecné či dytíka úhorního (detailně o tom pojednaly již výše zmíněné články). A nechám již na zvídavém čtenáři, aby zjistil, které místo v blízkém okolí Božic se může chlubit výskytem exotického ibise hnědého. Nyní ale zpět k obrazové části. Fotografie jsou skutečnou silou a nosným jádrem této publikace. Je to jednak díky množství zajímavých záběrů zajímavých opeřenců, ale za velice šťastný nápad považuji také fotodokumentaci krajin (biotopů), kde tito opeřenci žijí. Kniha tak získává kouzlo, kdy na vás ze stránek dýchá jarní vůně akátového lesa nebo vane podzimní mlha pooraných polí. Vychutnávání některých záběrů je skutečně činností na delší chvíli a je to důvod, proč se bude člověk ke knize vždycky rád vracet. Během čtení se mi stávalo, že jsem měl chuť knihu zavřít...zavřít a vyrazit do přírody... Může si autor přírodovědné publikace přát víc?

Za mě má publikace pět hvězdiček z pěti. Pokud máte v okolí někoho, kdo má rád přírodu a jižní Moravu a nevíte, co mu koupit, je tato kniha jasná volba.

Ladislav Nevrkla ml.

P.S.: Nevím, zda lze knihu ještě někde zakoupit osobně, ale po internetu to ještě možné je např. zde: http://www.kosmas.cz/knihy/167950/ptaci-sezona/


Žádné komentáře:

Okomentovat