čtvrtek 24. ledna 2013

Měl by v Božicích smysl okrašlovací spolek?

Takhle kouzelně vypadala křižovatka u farské
zahrady při dožínkách kolem roku 1947
Ta myšlenka mě pronásleduje už řadu let, ale až teď jsem se rozhodl ji nějakým způsobem zveřejnit. Bezprostředním popudem k tomuto zamyšlení se pak stal článek novináře Tomáše Němečka. Dovolím si podstatnou část materiálu zveřejnit, aby bylo jasno, o co jde.
Občas se nostalgicky vzpomíná na velkou éru okrašlovacích spolků na konci 19.století a počátku 20.století. Máme však kolem sebe příklady, že to může fungovat i dnes. Sleduji zpovzdálí činnost několika takových nadšenců ve Znojmě, v Domamili a taky v sousedním Šanově. Tomáš Němeček uvádí příklad pěti takových obcí. Poslyšte, co o nich píše:
Okrašlovací spolek pro Nadějkov na Táborsku (736 obyvatel) vymyslel otevření farní zahrady, která je hned u náměstí. Stála za tím jedna přistěhovaná učitelka, jedna starousedlice a pan farář (nedávný vojenský kaplan v Afghánistánu, několik vojáků přijelo taky pomáhat). V zahradě jsou teď lavičky a hřiště, bylinkové záhony, v létě se na zeď kostela promítají filmy. Lidé z Francovy Lhoty (1619 obyvatel, odkud byl stále ještě "nezdokumentovaný" bojový velitel Světlany Antonín Daněk, zastřelený 15.5.1949 v Božicích) vlastoručně vybudovali dětské hřiště. Park před gymnáziem v Plasích (2637 obyvatel) přebudoval místní spolek do podoby jako ze starých pohlednic. Projekt vytvořila studentka 4.ročníku. Chříč (197 obyvatel) na Plzeňsku udělala z návsi, kde býval rybník, místo s hřištěm, altánem a ohništěm. Nové Sedlice (496 obyvatel) na Opavsku mají konečně centrum obce: fotbalový areál lidé rozšířili o dětské hřiště a altánek.  Všechny tyto obce podpořil projekt Nadace Via, každá dostala od nadace 300 000 Kč a odbornou pomoc. Vlastní práce už byla dílem šikovných rukou místních. Tolik Tomáš Němeček.

Já k tomu dodávám to podstatné: Jestli se stane českým prezidentem Karel Schwarzenberg, budu doopravdy vážně uvažovat, že v Božicích budu iniciovat vznik občanského sdružení (vlastně spolku podle nového občanského zákoníku od roku 2014) Okrašlovací spolek pro Božice. Většinovou volbou tohoto státníka se pro mě totiž velmi jasně ukáže, jaká bude v následujícím období záštita nad rozvojem občanské společnosti v celé české zemi, nad rozvojem spolků, společností, ale také nadací, které tuto bohulibou činnost podpoří. K tomu ještě několik podoteků: a) budu trvat na výše uvedeném názvu, neboť bych tomuto spolku dal k dispozici své webové stránky http://probozice.blogspot.cz/, které bych i nadále řídil, b) zajímalo by už teď, jestli by se v Božicích našli lidé, kteří by o tuto činnost měli opravdový zájem, c) klidně pište, jestli si myslíte, že vznik takového spolku by měl v naší obci šanci na úspěch a že by měl smysl (že bychom zde měli co "krášlit" - viz titulní foto). Takže: Ring volný!!!

V případě vítězství Miloše Zemana ponechám s největší pravděpodobností tuto myšlenku někomu jinému z naší obce, někomu, komu se bude chtít handrkovat s erárem a jeho byrokracií. Možná to není správný postoj, ale momentálně to tak vidím, a tak to i píšu. To je dneska - 24.1.2013 - vše!

                      Ladislav Nevrkla

3 komentáře:

  1. Což o to,myšlenka je to dobrá vždycky je co zkrášlovat ale otázkou je jak dlouho ta zkrášlená věc či prostor vydrží když si lidé neumí ničeho vážit.

    OdpovědětVymazat
  2. Váš úmysl založit okrašlovací spolek Vám chválím a také Vám fandím. Myslím, že bude jedno jestli bude prezidentem Karel nebo Miloš. Důležité bude najít několik ochotných a pracovitých lidí, kteří se nadchnou stejnou myšlenkou. Životaschopnost takového spolku se pak brzy ukáže a pokud budou viditelné výsledky činnosti, přitáhne to i další.

    OdpovědětVymazat
  3. Celá ta ulice vypadá prosím vás líp než teď.To snad ani nemůže být fotka pár let po válce?

    OdpovědětVymazat