úterý 1. ledna 2013

Vzhlednější rybníček, nová lesní výsadba

Rybníček čeká na revitalizaci
Život kolem nás se i v na přelomu starého a nového roku mění. Tak třeba České Křídlovice. Nejenže získaly páteřní kanalizaci a pomalu získávají nové povrchy silnic, cest a chodníků. Díky Lesům ČR je v části u hájenky oplocenka s novou lesní výsadbou a díky obci Božice se počítá s úpravou nevzhledného "smraďochu" na kraji lesoparku na pěkný rybníček.
Hlavní silnice je na tom již dobře a v těchto dnech statečně čelí zatěžkávací zkoušce rozmarů zimního počasí. Boční silnice a cesty čekají na jaro. Zledovatělý terén byl v minulých dnech i velmi nebezpečný. Říkal mi jeden náš pravidelný čtenář, že mu na tomto zmrzlém kopcovitém terénu sjelo i zabrzděné auto a zastavilo se (naštěstí) několik centimetrů od vrat jeho domu. Tak to by tak ještě scházelo!
Oplocenka v zatáčce naproti hájenky při výjezdu z Božic na Borotice je diskutabilní. Teda, ne ta oplocenka, ale to rozhodnutí Lesů ČR vysázet zde lesní porost. Zatáčka ne moc bezpečná se tak díky státnímu podniku stane ještě nepřehlednější a nebezpečnější, než je doposud! Po totálně nekvalitně opravené spojnici Borotice - Lechovice (za takovou práci by měly padat hlavy) je to další kontroverzní dílo státem řízené instituce. Snad chtějí obojí (Lesy ČR i Správa a údržba silnic) dokázat, že stát je špatný hospodář. Tak pak se ani dvakrát nedivím, že to vypadá, jak to vypadá!
Poslední zprávička je naopak pozitivní. Obec Božice provedla výměnu pozemků a nevzhledný rybníček za Fučíkovým  na okraji lesoparku při cestě od "zrcadla" by se měl v roce 2013 změnit na pěkně upravený rybníček, v němž by si mladí rybáři mohli ulovit nějakou rybičku. Tak jen houšť a větší kapky.
A přidám ještě dvě kratičké informace z oblasti prodeje a obchodu. Slyším jenom samé pochvalné zvěsti o vnitřní úpravě křídlovické Jednoty. Je prý prostorná a hezká! Druhá informace je taky dobrá - v boji proti alkoholismu nejvíc pokročil Hostinec pod kostelem. Má totiž otevřeno pouze od čtvrtka do neděle a to až do 15 či 16 hodin. Tam aby prodávali jenom lahváče jako u Vietnamce!

                                           Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat