čtvrtek 10. ledna 2013

Prezidentské volby a jedna vzpomínka na bílé lístky (akt.12.1.)

Koncem druhého lednového týdne nás čekají poprvé v české historii přímé prezidentské volby. Vypadá to, že první kolo nerozhodne, a tak se za 14 s největší pravděpodobností vypravíme do našeho kulturáku podruhé. Tam už se bude rozhodovat pouze mezi dvěma kandidáty a pro mnoho voličů to může znamenat, že si z úspěšné dvojice nevyberou.
Přesto je i mezi těmito voliči hodně těch, kteří k volbám jít chtějí, i když nedají hlas ani jednomu z kandidátů. Samozřejmě, že to jde. Argument, že je to hlas ztracený, nebo hlas pro toho, kdo vyhraje, není tak docela pravdivý. Tím, že nedám hlas ani jednomu z dvojice nejúspěšnějších, dám hlavně najevo fakt, že se neztotožňuji ani s jedním z kandidátů, což docela vážně hrozí.
Je jasné, že i neplatné hlasy jsou hlasy, o nichž se bude mluvit. Tak jako se o nich (nejen) mluvilo za minulého režimu. Poslechněte si krátkou vzpomínku pana Františka Vlka (nar. 1946 v Č. Křídlovicích), tak, jak mu ji vyprávěl jeho otec František, který žil v letech 1945 - 1957 v Božicích (Č. Křídlovicích). Pan Vlk píše: "Dovolím si napsat jednu příhodu, která naši rodinu poznamenala v očích řady spoluobčanů tak, že ani neodpovídali na pozdrav. Volby v roce 1948 se nesly v duchu jednotné kandidátky Národní fronty a křížem přeškrtnutých bílých lístků. Po volbách byla štětkou vápnem počmárána naše vrata heslem "Zrádci ven z ČSR" a farská zeď, na níž bylo napsáno "Lístečku býlí, Vlk, farář a klášter z tebe šílí. Zrádci ven z ČSR". (Hrubé chyby na zdi byly dílem pisatele). Bílých lístků bylo tehdy asi 38. Tenkrát to bylo senzační sousto pro rakouský tisk a další sdělovací prostředky. Když z toho pak byla ostuda v rakouském rozhlase a tisku a do Božic jezdili různí lidé, kteří si to fotografovali, tehdejší tajemník Ladislav Lang (který pocházel z Nových Syrovic), poslal panu Vlkovi a panu faráři Nevrklovi přípis, aby nápis odstranili. Oba to odmítli s tím, že to nepsali, ať si to odstraní ti, co to psali (pisatelé jsou známí). A tak došlo k zabílení nejprve nápisu a pak celé zdi na náklady obce."
Tak tolik vzpomínka Františka Vlka na první komunistické parlamentní volby v roce 1948. Nás teď čekají první přímé demokratické volby prezidenta. Ilustrační foto k dávným socialistickým manifestačním volbám dávám do titulku, foto z těch letošních prezidentských přidám někdy příště.

                                     Ladislav Nevrkla

1 komentář: