pátek 11. května 2012

Božice letos soutěžit nebudou

Do letošního klání o titul Vesnice roku 2012 se letos Božice nepřihlásily. Osobně říkám: naštěstí. Soutěž, která má napomoci rozvoji našeho venkova, má už více než 15-ti letou tradici, ale řekl bych, že dost pošramocenou pověst.

Rozdělují se tam  tisícové až miliónové odměny, to podle toho, jak uspějete v jednotlivých kolech. A je pravdou, že některé vesnice si ze soutěže udělaly docela zajímavý byznys. Jedna taková je i na Znojemsku a je dobře, že to není naše obec.
Předloni jsme dostali stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem, vloni za obnovu venkovského kina. Po celý rok se média průběžně zajímala o to, jak naše kino funguje. A o tom to právě je! Co já pamatuji, tak se kolem kina chodí, jak kolem horké kaše a žádné (podtrhuji ŽÁDNÉ) zastupitelstvo nikdo koncepčně nerozhodlo, co skutečně s budovou kina a jeho celkovým areálem zamýšlí!
Současný stav je tristní a já bych skoro řekl, že kino neslouží! Nemůže, jelikož bychom v něm v zimě zmrzli (chtěli jsme tam udělat besedu s autorem nad fotografickou publikací o ptactvu Znojemska, v níž je část věnovaná i našemu mikroregionu), celkově vyhlíží neutěšeně. Nárazové opravy nic moc neřeší a dobrovolníci náročnou rekonstrukci realizovat sami nemůžou.
Rada a poté zastupitelstvo by se mělo jasně vyjádřit, co s historickou budovou (byť několikrát přebudovanou, hlavně uvnitř) zamýšlí dělat.
Já sám jsem před časem navrhoval, aby se stala "místem kulturního dědictví Božic" a její zahradní část by mohla sloužit cykloturistice. Musí být ale zpracovaný nějaký záměr, projekt a pak se dá něco dělat! Jinak je to marnost nad marnost. Je mi to líto, ale realita je krutá. Namístě je otázka: Má na to obec finanční prostředky? A má o realizaci nějakého záměru zájem? Nerad bych se dožil toho, aby zanedlouho vypadala budova kina jako jiný obecní objekt v Zámlýní, nad nímž se před několika lety taky uvažovalo, že by se mohl rekonstruovat a oživit. Dávejme si jenom reálné cíle a vtáhněme do takových otázek veřejnost, naše občany. Ať se vysloví v anketě, jestli si přejí zachovat budovu kina a co by v ní rádi viděli. Mlčením, popř. mlžením věci nepomůžeme.

Materiál zpracován na základě podnětu občanů.

                                                                  Ladislav Nevrkla


7 komentářů:

  1. Píšete, že kino neslouží. částečně musím souhlasit, avšak kulturní akce zde stále probíhají. To pak můžeme říci,že kulturní dům je také nevyužitý, těch akcí tam taky moc není. Další věc je návštěvnost kulturních akcí obecně. Ale k věci, pokud si někdo myslí, že na kultuře vydělá, tak to je hluboký omyl. Kultura se vždy bude dotovat. Božické kino je vybaveno nejen pro provoz divadel, koncertů a přednášek, ale i na filmovou projekci všech formátů a to i digitalní, alespoň co vím.
    Mimo to se jedná o poslední původní venkovské kino ve stylu 50 let, zachovalé na Znojemsku.

    OdpovědětVymazat
  2. ,,Dávejme si jen reálné cíle...´´ Zajisté by bylo krásné, kdyby si tento fakt uvědomoval každý, zejména lidé, kteří naslibují spousty věcí ve svých programech a nic z toho se ještě neuskutečnilo. Viz. vítězná volební strana....

    OdpovědětVymazat
  3. Obec dostala za ocenění akce Obnovení kina údajně od kraje odměnu 30 000 Kč, když je použije na opravu fasády kina, bude budova hned vypadat k světu. Vždyť uvnitř je do pěkné a to bez onoho půl milionu, co předvídali minulí radní, že by obnovení stálo, ono to není vždy jen o penězích. A mohla by na fasádě už také být ta pamětní deska. /PepŘ/

    OdpovědětVymazat
  4. Náš pan starosta před televizní kamerou a před veřejností prohlásil, že peníze získané za ocenění budou použity na opravu fasády kina. Věřím, že slib dodrží, i když se pořád nic neděje. Rozvod elektřiny po přední stěně je dokončen, nic nebrání v zahájení prací, zvláště když obec nyní zaměstnává schopného zedníka, pana Fučíka. Tomu děkuji za postavení a přemístění kapličky, které jsem říkal božický chudáček.Přiznávám, že mě trochu mrazí v zádech při pomyšlení, že peníze na opravu fasády už byly použity na úplně něco jiného. I když, zas tak moc bych překvapen nebyl... -hic-

    OdpovědětVymazat
  5. Peníze na fasádu již asi nejsou a větší část dvora obecního kina byla v tichosti prodána,dnes již je i vykolíkována. Pak že se na kultuře nedá vydělat,tedy na kině...

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím že celá akce prodeje bude zajímat i jiné orgány a instituce. Asi se někdo zapotí. Je možné změnit jen tak parcelu stavební na parcelu kategorie ostatní a tím levnější? Asi to jde, když ji kupuje člen rady. Co na to říká právník pan Nevrkla ml.? Kája.

    OdpovědětVymazat
  7. Parcela, kterou máte na mysli, je parcela p.č. st. 25/1, k.ú. Božice, od které se geometrickým plánem odděluje parcela 9329. Oddělená parcela nemusí být označena stejně jako parcela původní. Samozřejmě, že to jiné orgány zajímá, konkrétně stavební úřad, který musí s rozdělením parcely vyslovit souhlas. Co se ceny parcely týče, tak tato změna by její cenu neměla ovlivnit dvorky, zahrady, zastavěné a ostatní plochy se tu již léta prodávají za 50,- Kč za 1 m2, zasíťovaná stavební místa za 200,- Kč za 1 m2. Za kolik hodlá obec prodávat tento pozemek ale nevím, jestli mě osud zavane na příští zasedání nejvyššího obecního orgánu, tak se to třeba dozvím.

    OdpovědětVymazat