sobota 16. března 2013

Jak se čistí les

"Pane Nevrkla, viděl jste tu spoušť? Co tomu říkáte?" obrátil se na mě před několika dny jeden velmi rozhořčený mladý muž z Božic. "O co jde?" opáčil jsem, jelikož jsem nechápal, kam svou otázkou míří. "No to kácení u rybníka!" dodal on.
Nebyl jsem tam, nevím, jak to tam vypadá. "Vždyť je vidět i ta nová dřevěná klubovna rybářů! Stromy jsou pryč!" Aha, tak už jsem doma. Něco takového znělo v pátek i na zastupitelstvu. Prý je tam dočista mýtina. A lesní pan Karas prý o ničem nevěděl.
Tak aby bylo jasněji. Co věděl nebo nevěděl lesní správce pan Karas, netuším. Dnes odpoledne jsem na vlastní oči viděl, že se tam žádná tragédie a spoušť nekoná. Možná to u někoho bylo jenom zbožným přáním, aby se mohlo kritizovat. Nevím. Každopádně souhlasím se starším manželským párem s Křídlovic, s nímž jsem se u rybníka potkal. "Že je to tady teď krásné? Vyčištěné a upravené. Ještě si tady kluci máknou, ale bude to tady pěkné. A ono to stejně zase brzo zaroste." Tak pravili a hodnotili letošní obecní čištění náletových dřevin na stráni u rybníka. Jenom s jediným si nejsem jistý: Jestli to přílišné odkrytí neohrozí stromy, hlavně vrby skloněné na březích rybníka. I tuto obavu vyslovil rozhořčený mladý muž, když mě informoval o tom, co se děje u rybníka. Klidně se běžte podívat sami. Taková zdravotní vycházka nádhernou božickou přírodou vám sama ukáže a řekne své. Tak jako mně.
P.S. A jenom doufám, že zpráva z Černé kroniky uveřejněná ve Znojemském týdnu 11.3.2013 (viz reprofoto) nemá s tímto průklestem nic společného.

                Ladislav Nevrkla



2 komentáře:

  1. Tak případ ze Znojemského týdne se týká jiného problému - nelegální těžby v porostech Lesů ČR v oblasti zvané Nad bažinou, tj. podél železniční trati z Božic na Hodonice. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Opomněl jsem zdůraznit, že zcela nekompromisně jsou mýceny na všech lokalitách pajasany. Už před léty jsem tady upozorňoval, že je to nebezpečná agresivní dřevina, horší než milý medonosný alergen akát. (lan)

    OdpovědětVymazat