pátek 8. března 2013

Máme v Božicích památku k ocenění?

Až do konce března 2013 může veřejnost navrhovat Jihomoravskému kraji na ocenění nejlépe opravenou památku regionu v roce 2012. Nejdříve jsem zajásal, že této možnosti využiji.
Ráno při cestě do práce jsem se na hezky restaurovaný Bílý kříž se zalíbením díval, ale najednou mou tváří přešel stín. Památka je hezky opravená, ale na ocenění ji navrhovat nebudu. Ptáte-li se proč, odpovím stručně: Bílý kříž byl opraven maximálně citlivě a asi i maximálně možně. Byl kousek posunut směrem od silnice a usazen na nový fundament. Jedno se však při nejlepší vůli asi nemohlo podařit. Nebyl zrekonstruován nápis, který na kříži kdysi byl, a to z jednoho prostého důvodu: To, co na podstavci zůstalo, nebylo již možno ani sejmout, ani dešifrovat. Zachyceno to podle mého nemají ani bývalí občané Božic. Zub času a způsob, jakým kříž kdysi chránili před erozí (býval kdysi dávno bílen, proto Bílý kříž), rozežral nepříliš kvalitní pískovec, a tak nemáme co obnovit. Před opravou však bylo patrné, že tam nějaký nápis (minimálně údaje o tom, kdy a kdo jej nechal postavit) byl.
A tak se přimlouvám za to, aby obec v roce 2013 realizovala svůj záměr opravit tzv. Kohoutí kříž před vjezdem do Božic od Borotic (naproti úpravně vody). Tam lze dešifrovat vše a navíc je tento kříž se svými symboly jedinečný. Psal jsem o tom koncem loňského roku - viz http://probozice.blogspot.cz/2012/12/historie-bozic-kohouti-kriz-v-bozicich.html. Jenom nevím, zda by nebylo vhodné, požádat na opravu o nějaký dotační titul, aby oprava mohla být skutečně plnohodnotná a velkorysá. Toť můj laický názor.
Zajímavá a nevšední podoba památky by určitě přilákala i turisty, kteří by si ji rádi prohlédli. Třeba při cestě k myslivně, loveckému zámečku Samota a při další cestě do Lechovic.

             Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Opět stejná situace: kohoutí kříž není kulturní památkou - nelze na něj žádat krajské dotace. Tak zažádejme o dotaci prostřednictvím některého ze Sdružení, jejichž jsme členem. Jiná cesta asi není. (lan)

    OdpovědětVymazat