neděle 12. ledna 2014

Kino Šatov zachráněno! Z Božic do Šatova a zase zpátky (nové foto 14.1.)

"Kino Šatov" je ode dneška na nové adrese, a to Božice 123. Zařízení je tak zachráněno před likvidací. Aktuální informaci podává 12.1.2014 správce božického kina Marta Ivan Hudec ml.
  Asi nepřekvapí, že zachráncem promítací techniky, která kdysi sloužila v Kině Šatov a která původně sloužila v božickém kině, je Ivan Hudec ml. Tyto přístroje jsou již uloženy v prostorách božického kina a určitě se s nimi budeme moci "potkat" při některé akci, kterou pro veřejnost Ivan v letošním roce určitě připraví.
                                                                   (lan)
Ivan Hudec k aktuální situaci píše:  
Kino ŠATOV

V obci Šatov fungovalo původně kino ,,na staré radnici“ pod jménem KINO Šatov u Znojma. Po dokončení nového kulturního domu se sem toto kino přestěhovalo a dostalo nový, tedy v té době běžný název pro kina ,,KINO MNV ŠATOV“ ( ev. č. kina bylo 371329). Kino zde fungovalo ještě v devadesátých letech a tak jako ve většině případů bylo zavřeno pro nezájem diváctva.
V současné době plánuje obec přestavbu promítárny a tak toto zařízení muselo být odstraněno. Vzhledem k tomu, že distribuce filmů na filmových pásech byla ukončena k 1.1.2013, není reálné s tímto zařízením obnovovat provoz biografu. 
A tak mi zařízení bylo nabídnuto do sbírky.
Jde o dvojici projektorů MEOPTA MEOPTON IV, typ.86303, výr.č 3003 a 3004.,  r.výroby 1971. Podle výrobních čísel jsou to tedy původní stroje, které sloužily původně v Božicích, a při modernizaci (přestavba obloukové lampy na xenonovou výbojku XHP 2500W) se stěhovaly do dílen a následně do Šatova a do Božic přišly již modernizované stroje z Jaroslavic.To proto aby nemusel být v kině na určitou dobu zastaven provoz.
 V pondělí 6.1.2014, jsme zařízení rozebrali a stěhovali do kina v Božicích.
Stroje byly funkční a celé zařízení by mohlo ihned promítat. Trochu mě mrzelo, že likviduji něco co je funkční a vlastně se sem již nikdy nevrátí. Na druhou stranu jsem za to rád, neboť kovošrot by byl horší. Stěhování proběhlo vcelku rychle, ale to je způsobeno zkušeností, není to první kino, které jsem stěhoval.
Každý stroj váží cca 280 kg, takže je nutné ho rozebrat na tři kusy (stolek, hlava, lampa). Elektroinstalace se při rozebrání sama rozpojí a při smontování se opět sama propojí. Takže je nutné pouze odpojit el. přívody v podlaze a odšroubovat komín.
Projektory se nyní nacházejí v kině Marta v sále a budou uloženy do sbírek. To, že budou ještě někdy promítat ale nevylučuji.
Zajímavost těchto promítaček je např. to, že při promítání různých obrazových formátů ( 1,32 – 1,66 – 1,85 – 2,35)  bylo nutné vyměnit celou filmovou dráhu a ne jen okeničku, jak bylo běžně zvykem u strojů tohoto i následujících typů MEOPTON  IV, MEO  IV X-1, MEO  V, MEO  V – XB1 atd. Tento způsob nebyl užit ani u předchozího typu MEOPTON  III .
Dodatečně ještě převezeme křemíkové usměrňovače KEV 70, jsou dva, každý o váze 130kg, a reproduktorové soustavy ARS 153.    
                                                                                         Ivan Hudec 




                        

2 komentáře:

  1. K článku přidáno aktuální foto od Ivana. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. chtěl bych vás poprosit o kontakt na pana Hudce. Mám doma starou promítačku, na kterou točil filmy ještě můj strýc, když jsme byli malí (dnes je mi pade :-) ). Po zapnutí svítí žárovka a nejede žádný ventilátor, potřeboval bych poradit, jestli tam je nějaký ventilátor, abych ji při delším běhu nespálil, protože asi bych do tohoto typu žárovku již nesehnal . Děkuji mnohokrát. S úctou a pozdravem P.P., Východní Čechy

    OdpovědětVymazat