pondělí 13. ledna 2014

Začátek revitalizace křídlovické ulice Nad farskou zahradou

Kdybychom neměli v této ulici zahradu, asi bych si toho ani nevšiml. Takhle jsem pookřál. Po létech upozorňování na některé nebezpečné, přestárlé, přerostlé, hrozivě nakloněné a hlavně silně proschlé akáty a nevzhledné křoviny zahájila dnes naše obec první kroky k nápravě.

Až při pohledu na fotografii jsem si ale uvědomil, že by celý tento úsek potřeboval důkladnou revitalizaci i stavební úpravu. A to počínaje zábradlím i betonovým fundamentem pod ním, likvidací a úpravou dalších dřevin a zásahem do nebezpečných z velké části zničených sklepů. Pamětníci určitě vzpomenou, jak v těch největších bývaly sudy s ekologickou naftou! Taky už se nám nějaký propadl .... No, myslím, že se obec zaměřila správným směrem a měla by to tady v této ulici (i v té spodní části směrem k pomníku Vítězství) vzít zgruntu. Třeba mi i povolí udělat pořádný vjezd k zahradě, když to koncem 90. let nešlo! Inspiraci, jak udělat mostek, jsem již v Božicích načerpal. Zkusím si podat žádost a uvidíme, "jak se nám to vokotí"!

P.S. Díky poslednímu snímku je vidět i do části farské zahrady. Taky tady již dávno zmizely akáty, které zde dříve rostly, a odkryl se nám tak pohled na bývalé hospodářské budovy v zahradě fary. Vlastně mě teď napadl námět na příští článek z historie Božic!

             Ladislav Nevrkla



11 komentářů:

  1. Z fotografií je zřejmé, že se vůbec nic, kromě vykácení několika akátů, od dob mého dětství, ve strání pod ulicí, kde kdysi bydleli Machalovi, Sedlákovi, Kašíkovi, atd.. se vůbec nic nezměnilo. A co se týká farské zahrady tak ta byla po léta skrytá světu, ale my jsme si vždy našli cestičku, jak se do ní dostat, hlavně na hrozny, jablka, atd. prostě co zahrada nabízela. Byli jsme pak za to panem farářem Nevrklou pokárání a bylo nám řečeno, že máme raději přijít dveřmi, že vždy něco dostaneme. Ale to už nebylo ono, to dobrodružství. (me)

    OdpovědětVymazat
  2. To ta revitalizace dlouho netrvala.Zas nějaká akce hurá.Rychle pořezat a odvézt dřevo a zas chvilu někam jinam toto nám neuteče.A tak to má být,vše rozdělat a nechat tak aby se mohlo říkat že se něco děje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. názor zamindrákovaného jedince

      Vymazat
    2. Přesně tak at jdou někam takovy co umí jen kritizovat,at se zeptají hlavně proč to bylo vykácené!Pane bože proč jsou tady tak zli jedinci!

      Vymazat
  3. Prosím vás co se tu rozčilujete zdřejmě ste mě nepochopily.Je mi jedno že se pořezali stromy a odvezly se ale pod pojmem revitalizace si představuju obnovu či omlazení.Zatím krom pořezaných stromů se tam nic neděje.Čekal sem že bude tento prostor vyčištěn i od mlází,trochu upraven a čekal sem co bude s tou cestičkou v horní polovině stráně.Ale krom těch stromů se tam nic neděje delší dobu.Chápu že třeba momentálně nejsou lidi ale pak nechápu proč se začal chodník nad jednotou v Božicích.Proto sem psal že vše rozdělat a pak se uvidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To stržení drnu pod baťášovou zahradou má být chodník,jo????

      Vymazat
  4. Také sem v některém příspěvku četla že by tam měl být tak asi ano.

    OdpovědětVymazat
  5. Proboha a kde je tam jakej chodník lidičky vzpamatujte se jsou tady opravdu stupidní názory

    OdpovědětVymazat
  6. je vidět na několika fotkách,je to spíš hliněná stezka. Ale chodník by tam mohl být.

    OdpovědětVymazat
  7. Nikdy tam žádný chodník nebyl a není. Je to stále stejné, jako v sedmdesátých letech. Nic se nezměnilo. (me)

    OdpovědětVymazat
  8. Ten chodník se zdřejmě začal budovat tak nechápu proč se hned čílíte.Ten chodník tam nespadne celej už hotovej

    OdpovědětVymazat