sobota 25. ledna 2014

Nález munice v Českých Křídlovicích, v částí Zámlýní (akt.25.1.)

Dnes, 23. ledna 2014 v odpoledních hodinách byl místním občanem oznámen nález munice v Českých Křídlovicích. Nález byl oznámen Policii ČR, která po příjezdu místo nálezu zajistila a přivolala pyrotechnika.
Podle něj byl oznamovatelem u kapličky v Zámlýní nalezen dělostřelecký granát ráže 105 mm německé výroby z druhé světové války. Granát ležící těsně pod povrchem bývalé záhumenky pyrotechnik odvezl k následné likvidaci. Podle jeho vyjádření byl nebezpečný. 
V souvislosti s tímto nálezem je třeba zdůraznit, že se nesmí v žádném případě s předmětem takového rázu manipulovat, nebo jej dokonce prozkoumávat. Místo nálezu je nutné označit a okamžitě přivolat Policii ČR. Její pyrotechnická služba munici zajistí, stejně tak jako zajistí její bezpečný odvoz nebo likvidaci.
                                           Jiří Čada a -lan-


3 komentáře:

  1. Ani bych se nedivil kdyby jich po Božicích leželo tuny

    OdpovědětVymazat
  2. Už včera mi jeden mladý muž říkal, že tam, kde dneska stojí Agrodiagnostik našli v 80. letech výbušninu též. Když se podíváte na ten pruh, kde byly Božice bombardovány z leteckého pohledu, tak lze docela dobře odhadnout možné ohrožené pásy. Německá letadla bombardovala od Břežan přes Zámlýní, stráň pod masnou, křídlovickou náves pod kostelem, zásah domu mezi Kašíkovým a Širokých, dnešní novostavba mezi Kučerovým a Fučíkovým. Sakra, to abych začal opatrně detekovat na naší křídlovické zahradě!!!! Ruská letadla bombardovala dost intenzivně oblast božického nádraží a padalo to i v lese u Hraběcí studánky a taky třeba najdete krátery v lesíku za pískovnou směrem k Hrádku. Vše kolem nádraží. Hořící německé cisterny na božickém nádraží máme na fotce. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Na webu Deníku je následující sdělení: Německý dělostřelecký granát ráže deset a půl centimetru našel mladý muž na poli nedaleko Božic. „Muž nahlásil na linku 158, že na volně přístupném poli našel kovový válec. Je dlouhý asi čtyřicet centimetrů. Má prý podezření na munici. Ihned byl poučen, aby s předmětem nemanipuloval,“ sdělila znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Na místo vyjeli policejní pyrotechnici a věc převzali a odvezli k odborné likvidaci.

    OdpovědětVymazat