sobota 25. ledna 2014

Okénko sousedů: Mackovičtí Kohouti sněmovali

Na facebookových stránkách mackovických Kohoutů http://kohoutimackovice.webnode.cz/ jsem se dočetl o aktuálním dění sousedního fotbalového oddílu. Velice podrobná a otevřená sonda do života mackovických Kohoutů, která má evidentně jeden základní cíl: pozdvihnout úroveň mackovického fotbalu a vrátit mu důstojné místo, které v dávné i nedávné minulosti měl.
Na schůzi, která se konala před týdnem (17.1.2014) bylo za hojné účasti členů provedeno kritické ohlédnutí za podzimní část sezóny i plány na letošní půlrok. Bohatá byla i diskuze.
Došlo k dílčím změnám ve vedení klubu (odstoupil mj. Jiří Kubíček st.) a v přípravných zápasech budou vyzkoušeny některé plánované posily (mj. Ladislav Pechal, Marek Holas a Vladimír Surovec). Členové se rovněž dohodli na pořádání mackovických hodů 2014 ve vlastní režii, bez hasičů (nepřipomíná nám to něco?).
Nejvíc se ovšem diskutovalo o fotbalových plánech na jaro. Dovolím si tuto část přetisknout v plném znění:


    Poslední a nejdelší část patřila plánům pro jaro a diskuzi. Nejžhavějším tématem bylo beze sporu angažování Ladislava Pechala a další (ne)účast pana Fojtíka. K prvně zmíněnému se postavila většina účastníků tak, že jej chtějí vyzkoušet v přípravných zápasech, což bylo odsouhlaseno. U otázky účasti pana Fojtíka si dovolím vlastní názor a vezmu to trochu obšírněji. Osoba a chování pana Fojtíka vyvolávala celý podzim velké vášně. Trošku mě v tomto mrzí, že každý z nás nedokáže k fotbalu přistoupit s co nejlepším vědomím a svědomím a hledá chyby na jiných. Namátkou - pozdní příchody na hřiště, pití před zápasem, příprava na zápas (třeba i individuální), lajnování hřiště před zápasem, diskuze s trenérem o nesmyslech, praní dresů, odchod z kabiny bez úklidu... tzn. vše to, co navenek působí, tak su tady, jdu si zahrát a nazdar. Klišé od každého, že hlavně potřebujeme správný přístup, super partu zůstává dlouhodobě nenaplněno. Ano, možná se nám to chvíli dařilo před turnajem a podle toho to taky vypadalo. Po dvojitém hlasování se mužstvo shodlo, i přes skutečnost, že nějakého trenéra bychom nad sebou potřebovali, na tom, že pana Fojtíka nadále u týmu nechceme. 
    Opět se vrátím k přístupu, ale nemůžu se zbavit dojmu, že ne všichni dáváme fotbalu 100%. Ano, nikoho z nás fotbal neživí, ale všichni jej děláme pro radost. Proto mi přijde, že někteří přišli na schůzi jen na pivo zadarmo, protože někteří si v průběhu 4 hodinové schůze hrají poker na mobilu, někteří jej stráví na klíně přítelkyně, další přijdou pod parou tak, že jejich argumenty vůbec nedávají smysl a v neposlední řadě to místo konstruktivní debaty vypadá jako někde na trhu, kde není slyšet vlastního slova. To, že někdo má jiný názor "mimo kabinu" jiný než uvnitř pak považuji vyloženě za ubohé.
    Co schůze přinese se uvidí časem. Moc bych si přál, aby tomu bylo jinak než obvykle a každý si hrábl hlavně do svého svědomí. Protože nebudeme nad sebou mít žádnou pevnou ruku a bude na přístupu (ano opět přístup) každého z nás, jak to dopadne. Osobně vyjadřuji obavu nad tím, aby toto nebyl definitivně poslední půlrok. 
   

1 komentář:

  1. Rád bych reagoval na Vámi napsaný článek. Co se týče fotbalu bohužel můžeme božickým i ostatním oddílům závidět, že mají lepší přístup než někteří u nás. Snad to opravdu nebude teď poslední půlrok. Sám z toho mám velké obavy.
    Co se týče hodů, nevím jaké jsou v Božicích vztahy fotbalisté-hasiči? U nás je to tak, že 90% mužstva jsou i hasiči.
    Hody jsme pořádali skoro vždycky sami fotbalisté, jen pro nedostatek lidí jsme poslední dva roky požádali o pomoc hasiče a teď je pořádáme opět sami...s pozdravem Jirka Kubíček

    OdpovědětVymazat