pondělí 20. ledna 2014

Petice: Zachraňme jihozápadní Moravu před rakouskými větrníky

Dle předběžných informací se plánuje při moravsko-rakouské hranici v Podyjí výstavba 26 - 31 větrných elektráren o výšce cca 150m (resp. s vrtulí až 200m), tzv. Větrný park Sever (Windpark Nord). Investorem jsou tři příhraniční rakouské obce Hardegg, Weitersfeld a Langau ve spolupráci s Rakouskými spolkovými lesy. 
Oblast výstavby by měla mít výměru 600 ha. Plánovaná lokalita výstavby přiléhá nejen těsně ke státní hranici ČR, ale i k národnímu parku NP Thayatal / NP Podyjí.
Na moravské straně sousedí zasažená lokalita s regiony Vranovska a jižního Jemnicka, ve kterých žijeme, působíme nebo kam se rádi jezdíme rekreovat. Jelikož předpokládáme, že případný větrný park by negativně ovlivnil nejen další působení podnikatelských subjektů na Vranovsku, ale i život celé oblasti, chtěli bychom se k záměru výstavby touto peticí vyjádřit.
Vranovsko je v největší míře závislé na rekreaci a turistickém ruchu, a to i včetně podnikatelských aktivit. Hosté sem přijíždějí především jako do venkovské a přírodní lokality. Blízkost obrovských technicko průmyslových větrných elektráren zásadně změní celkový ráz krajiny, což povede ke snížení renomé lokality, jakožto významné rekreační destinace.
Pokud s námi sdílíte nesouhlas s takovým záměrem, podpořte prosím naši on-line petici zde: http://www.petice24.com/zachrate_krasne_podyji_ped_obrovskymi_vtrniky. Upřímně děkujeme! 
Za občanské iniciativy Okrašlovací spolek ve Znojmě a Bürgerinitiative Thayatal srdečně zdraví
 
                                                                                                     Jiří Kacetl
                                                                                             tel. 604 677 822
 

1 komentář:

  1. Už je nás podepsaných 818. A jsme tam i z Božic. Teď je to v rakouské Lesní čtvrti, příště to může být ve Vinné čtvrti a to už je naproti nám!!! Vzpomeňte na plány solárních panelů u Donáta. Je třeba zabránit včas takovým ekologickým šílenostem!!! (lan)

    OdpovědětVymazat