čtvrtek 2. května 2013

Fotbal: Černá prvomájová středa aneb dozvuky čarodějnic

Ve středu 1.5.2014 se hrály odložené zápasy okresních fotbalových soutěží. Ani v jednom se nám nedařilo a ve všech jsme nakoupili po třech banánech. Ale hlavu není třeba věšet, spíš přemýšlet, co s tím můžeme udělat. Hodně byly patrné dozvuky náročného předcházejícího večera, kdy se některým protáhlo pálení čarodějnic až do středečního rána
Hostan OP:
Božice Mor. Krumlov 0:3 (0:2)
Sudí: Peňás, Coufal, Lössel
Fotbalový trapas, to se nedá jinak nazvat. Na kolena nás srazila blbá první branka v 1´. Všechno hrajeme přes přehuštěný střed. To je několik charakteristik, které zněly během utkání i po jeho skončení.
Už před zápasem bylo jasné, že bude tentokrát problémem sestavit kvalitní jedenáctku. Věděli jsme, že bude chybět Machy, omluvil se Pichy a těsně před zápasem bylo jasné, že bude chybět taky Ramon. "Svým přístupem mě dneska zklamal Zdeněk," svěřil se po nepovedeném utkání Jirka. Hrát v základu tak museli i dva dorostenci - Martin a Číža - kteří měli v nohách zápas dorostu od 14 h. Nakonec nastoupil na střídání i Roman. Všem patří dík, že pomohli.
Tón zápasu udala vlastně hned první akce hostí v 1´. Vysoký centr padal do našeho vápna. Jirka na něj nedosáhl a Poli se mu uhnul, protože slyšel Jara, jak říká: Máš! Jenže Poli rozuměl : Mám! Překvapený Jara nic neměl, míč podběhl, ten dopadl za něho a od země se odrazil do prázdné branky. Takhle nějak  se hosté ujali vedení 0:1! Tato studená sprcha nás natolik zmrazila, že jsme se z fotbalové křeče po celý zápas nedostali. Přitom hosté nehráli taky nic a bylo spíš otázkou času, kdy vyrovnáme. Jenže bez výrazných šancí se branka vstřelit nedá. Spíš jsme museli odvracet občasné výpady soupeře. Mezi 6-10´ kopali hosté sérii rohů, ale taky bez efektu. Když po naší pěkné akci Honza Sz. - Jirka - Michal musel Marian na poslední chvíli zachraňovat výpad hostů, tušili jsme, že "to dneska bude zápas hrůzy". Jeden z dívatelných útoků táhl ve 13´ Martin, Honzovu přihrávku však Michal nezužitkoval. Ani nám se nepovedl roh (Honza K. do boční sítě), či přímý kop Polického (kopl vedle). Našim tráva viditelně klouzala ("Chtěli hřiště postříkat") a vůbec byl pohled na hřiště neradostný. "Takhle špatně jsme ještě nehráli!". Technicky se snažil prorazit Honza K. Po jednom z řady faulů na něj kopl Poli do zdi. V šanci byl i Marian v 25´, ale jeho střelu vyboxoval nejistý gólman do autu. Od 28´ byl indisponován Martin (křeč), střídal ho v 50´ Jara Jandásek, který se tak v našem dresu objevil po zranění po půl roce. Ležícího Martina však sudí ignoroval, hosté pokračovali v útoků, nejdříve nastřelili tyč a odražený míč doťukl do prázdné branky Staněk. Tak jsme najednou prohrávali 0:2. Vlnu divácké nevole si vysloužil v 30´ hlavní sudí, když přehlédl, kdo skutečně fauloval a nařídil kop proti nám. Nedařilo se nám a hrálo se v té době více na naší půlce. Opakovaně byl faulován i Michal, ale ani Džampův přímý kop v 34´ v brance neskončil. Gólman jeho střelu vyrazil a Michal už míč do branky nedorazil. Byla to naše první přímá střela na branku v zápase. Ve 40´ se Polickému podařil přímý kop, ale i jeho nádherná střela šla těsně vedle tyče!
Druhou půlku jsme začali útočně a Džamp poslal na krumlovskou branku první pozdrav. Po faulu na Honzu K. v 52´ obstřelil Džamp zeď, ale hostující brankář byl pozorný. "Všechno hrajeme přes přehuštěný střed!" - To se týkalo hlavně rozehrávek Tomáše Polického.. V 56´ nás z přímého kopu ohrozili hosté (rozehrávka a střela těsně vedle). Po faulu na Michala v 61´ dostali naši hráči několik diváckých rad: Dejte to za obranu a využijte Jary! Vzadu musíte rychle vod nohy! Balon musí jezdit, ne vy!
Od 65´ byl na hřišti Roman místo okopaného Michala. Svou šanci měl v 66´jara Jandásek, na Džampův roh však šel hlavou moc dolů a přestřelil (teda přehlavičkoval)- Škoda, byla to hodně dobrá akce! "Pojďte, zatlačíme ještě!" pobízeli jsme naše. Jenže místo toho jsme po zranění Mariana při obranném zákroku hráli chvíli v deseti. Místo, abychom dávali centry Jarovi (to nejlíp umí Jirka, jenže mu někdo musí poslat míč), tak to dáváme všude možně. V šanci se někdy kolem 80´ objevil taky Honza Sz, ale vystřelil pouze slabě do gólmana. "To se proměňuje!" Místo korigování jsme však v 82´ po ofsajdové situaci inkasovali potřetí. Stav 0:3 se už do konce utkání nezměnil, a to naštěstí pro nás, protože v 85´ zachraňoval Jara čistou gólovku.
Zápas se nám vůbec nevydařil, ale důvodů proč, bylo tolik, že už je zbytečné se v nich přebírat.
naše sestava: Jaroslav Lukáč - Marian Vávra, Tomáš Polický, Jirka Kubíček - Ruda Čížek - Martin Zedníček, David Švejdík, Jan Kudlička, Michal Topolčan - Lukáš Chromý, Jan Szabó. Střídali Jaromír Jandásek a Roman Šob.
V neděli jedeme do Jezeřan, tak uvidíme, jak zahrajeme proti jednomu z lídrů letošního přeboru. Dlouhodobě je to takové malé derby! Neškodilo by, kdybychom se ukázali!!!

Dorost::
Božice - Hrušovany n. J. 2:3(2:0)
prohrát takové utkání je skoro umění, bohužel našim dorostencům se to podařilo. Vedli jsme po pěkných brankách Matěje Zifčáka a Lukáše Svobody. Matěj dal gól levačkou k tyči a Lukáš proměnil šanci po ulici od Slávy. Na 1:2 snížili hosté z první akce po zahájení druhé půle, na 2:2 vyrovnali z penalty po zákroku Rudy Čížka a v závěru utkání strhli hosté vítězství na svou stranu, když se jim zadařil skluz a střela levačkou.

Žáci:
Božice - Višňové 1:3 (0:1), hlavní rozhodčí Fojtík. V zápasu nevalné úrovně, v němž domácím chyběla pro nemoc jedna z opor gólman Robin Šotkovský, dal náš jediný gól Řihák. Za hosty byli úspěšní Novák, Brandl a Jelínek.

                      Ladislav Nevrkla

3 komentáře:

  1. Dobrý den, chci jen říct že rozhodčí který pískal zápas dorostencům tak je pěkně zařízl..!! Takové nesmysli co pískal to nebylo ani možné. Když faul byl tak nepískl a když nebyl tak pískne a ještě proti Božicím ! bylo by lepší kdyby už tady nikdo takový nepískal jinak to nemusí dopadnout dobře ! Všichni měli velké nervy a divím se že po něm nikdo nevyběhl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavní problém proč se chlapům v okrese nedaří je systém, způsop hry, nehry. Přesně jak jste napsal, všechno se hraje a zdržuje moc ve středu hřiště. Moderní fotbal se hraje po stranách a to v rozestavení 4-4-2, nebo úplně nejmoderněji 4-2-3-1, vždy čtyři obránci v řadě. Krajní obránci mají dost prostoru pro podporu útoku a krajní záložníci jsou ofenzivně laděni (falešní útočníci). V rozestavení se třemi obránci a předstoperem, (používalo se asi před 30 lety) 3-1-4-2 jsou krajní beci přetěžovaní a krajní založníci se stahují do hluboké defenzivy, nedochazí k modernímu přebíraní hračů. Vaši tři hráči ve středu hřiště (kteří tam jen zdržují rozehrávku) jsou potom přehráváni dvouma klasickýma středovýma založníkama soupeře. Protože mají lepší podporu a jistotu ze zadu a jasné pozice. To vše bylo vidět v utkání s Chvalovicemi kteří hráli čtyři obránce v řadě.

      Vymazat
    2. Ono by se chlapům dařilo ale kdy se podíváte např. na dorost tak ten hraje úplně jinak jak Á tým. V Áčku mi příjde jak když by někteří hráči chtěli uhrát všechno sami. A konečně když se dostane někdo k zakončení a netrefí bránu tak po něm každý začne křičet.! Tohle bude problém že se nepdpořijou v ničem ! V dorostu jsem uznal že je to o něčěm jiném ti kluci si hrají pro zábavu podporují se ve všem a je jim jedno kdo dá gól. Někdy mívají temné chvilky když se ale dostanou k zakončení tak se pochválí za každou akci na bránu i když nedopadne akce vždy gólem. TOMUHLE SE ŘÍKÁ TÝM ! Áčko by si mělo brát příklad.

      Vymazat