čtvrtek 18. září 2014

Na dračích lodích v Jevišovicích. Božice opět na startu! (akt.18.9.)

Posádka božické dračí lodi
Ani letos nechyběli zástupci Božic na jevišovické přehradě. Minulou neděli 7.9.2014 se v odpoledních hodinách rozjely po hladině přehrady opět po roce dračí lodě a jednu ze soutěžních posádek tvořili i závodníci z Božic.
První neděle v září 7. 9. 2014 byla krásná nejen díky slunečnému počasí, ale hlavně proto, že jsme se vydali opět na závody DRAČÍCH LODÍ do Jevišovic. Každý se dopravil vlastní dopravou nebo s někým známým. Hlavní bylo, že ve 13.00 hodin jsme se my všichni sešli a mohli se zapsat jako účastníci né zájezdu, ale závodu pod jménem  VÝBĚR Z BOBULÍ. Domluvili jsme dvojice a důležité detaily, kdo bude sedět na pravé a kdo na levé straně podle toho, jak se nám bude pádlovat. Vše domluveno, připraveno.Tady jsou naše dvojce: Honza Peterka ml., Kuba Peterka //  David Švestka, David Zejda //  Marek Kročil st., Lukáš Hudec //Sláva Šperka, Pepa Zapletal// Tonda Beneš, Dalibor Tomášek// Laďka Peterková, Honza Peterka st.// Jitka Kročilová ml., Jitka Kročilová st.// Božena Hanzalová, Veronika Kocová// Eva Chytková, Bianka Hudcová//. Byli mezi námi i nováčci, ale v lodi jsme byli prostě "bobule" a "bobuláci" všichni za jedno, a to pádlovat, pádlovat a pádlovat až do cíle. Ještě pár rad co a jak, no, a můžeme začít.
         A pozor, zahájení už je tu! I nervozita některých z nás, kdy a s kým se dostaneme do prvního rozjezdu, ve kterém je důležitý čas. Je celkem 7 lodí - CHVALOVICE, VOŘEŠPRUTI, JEVIŠOVICE BUDĚJOVICE (zajímavá byla jejich zkratka, tu se sem neodvažuji napsat), DO POČTU, STARÝ PÁKY, BULDOCI A TŘEŠNĚ a my- VÝBĚR Z BOBULÍ.
                    A začínáme. Do prvního rozjezdu neboli startu jsme si vylosovali silný tým CHVALOVIC. Jde se na to. Vybíráme si vyhovující pádla a jdeme k lodi. Nasedáme. Oj, nějak se to houpe. Zdravíme se se sympatickým kormidelníkem.Usedáme na svá místa a čekáme, až nastoupí všechny bobule. Plujeme pomalu na start, mezitím nám kormidelník dává pár zkušených rad.
                  Odsartováno. Naše bubenice, vzhledově křehká dívčina, se při startu ukáže jako neuvěřitelná bojovnice s bojovnými pokřiky pro nás, aby nás vyburcovala. Její rázné bubnování a pokřiky nás nutí vydat se na vzdálenost dlouhou 150m, jako by nám šlo o život. Voda stříká a bobuláci si asi myslí, že my vzadu se málo potíme, a tak nám pošlou ledovou sprchu, a né jednou. Mám na sobě víc vody, než je v přehradě! Konečně cíl. Slyšíme výsledek: CHVALOVICE čas 00:41:01, VÝBĚR Z BOBULÍ čas 00:44:44. První kolo máme všichni za sebou a jsme čtvrtí , ale to není rozhodující výsledek.
                Druhý náš start, tentokrát my a proti nám VOŘEŠPRUTI. Sedíme v lodi. START. Náš kormidelník nezklamal. Udává tempo pádlování pro nás, co sedíme v zadní části lodi. Temperamentní bubenice opět vykřikuje svá bojovná hesla a my úplně zhypnotizováni slovy: ,,PÁDLUJ! RAZ, DVA,  ZABER! DĚLEJ STEJNĚ! NEPŘESTÁVEJ!" pádlujeme, co nám síly stačí. Kde je ten cíl? Snad ještě kousek a už tam budeme: ,, Óóó, to je dřina." Adrenalin koluje v žilách a teď voda opět do obličeje: ,,Fuj!'' No, není to zrovna příjemné. Nic nevidím, voda pomalu stéká, slyším bojovné pokřiky. A úleva, jsme v cíli. Jak jsme nyní na tom? Výsledek: VOŘEŠPRUTI čas 00:41:28  a my, VÝBĚR Z BOBULÍ čas 00:42:71. Né, a je to v pytli! Nevadí, jsme hrdí i na tento výkon. Je to jen o fous, pak zabereme. Jsme na pevné půdě. Čekáme na třetí start. Probíráme zážitky a to, kdo je víc mokrý. Sluníčko se na nás všechny ještě směje, je nám fajn. Líbí se mi, jak si krásně dokážeme užít nedělní den. Čekáme na třetí start, tady nám už jde o umístění.
               Ta chvíle nadešla. Je tu náš třetí, závěrečný start. Nasedáme opět do lodi. Změna,máme jiného kormidelníka. Příprava u startu a čekání, srovnat lodě. Tentokrát vyrazíme vzhůru a s námi do boje pluje tým z JEVIŠOVIC. Odstartováno. Tentokrát vnímáme jen burcující pokřiky kormidelnice. V duchu si říkám: teď, zaber, teď. Je to nekonečné. Vnímáme rámus, bubnování, pokřik od kormidelnice  i ze břehu a všichni pádlujeme rychle k cíli. CÍÍÍL. Výsledek zní  VÝBĚR Z BOBULÍ čas 00:43:46 a JEVIŠOVICE čas 00:46:46.
                   Tímto pro nás závod končí. Umístili jsme se na 5. místě. Teď už máme volno. Stres, nervozita je za námi. Pádlujeme pomalu k molu a vychutnáváme své pocity a potlesk od suchých lidí ze břehu. Najednou zaslechnu i já volání :,,Mami, mami, jste prvnííííííííí! " Ano, to naše nejmladší fanynka Eliška Kročilová má ohromnou radost z toho, že jsme byli první v cíli a radostně nám mává a vítá nás. Těší mě její spokojený úsměv. Viděla nás přeci první v cíli. A to ještě nevíte, co následovalo. Pro radost svou, naší a něco pro diváky se odhodlá Bianka s Evou a skáčou obě z lodi do vody (nejdříve se ale ujistí, kolik je tam vody). Paráda, bouřlivý potlesk. Přidá se i Tonda a už je také ve vodě. Bylo to krásné zakončení našeho závodu. My ostatní jsme se raději na půl suchou nohou vylodili na břehu a čekali na finále závodu.
           Jo, rozdají si to nejlepší týmy CHVALOVICE a DO POČTU. Lodě jsou připraveny na startu.
Napětí, očekávání. PRÁSK, zazněl startující výstřel a lodě se daly rychle do pohybu. Ty jo, to je ale rychlost! Jde o první místo.
                Na břehu to ožívá. Lidé se pomalu zvedají ze země jako peříčko, se kterým si pohrává vítr, když bere vše, co mu stojí v cestě. Neuvěřitelný souboj. Najednou druhá loď dojíždí první, to je nervák, kdo asi vyhraje? A máme vítěze. Vítězí borci s názvem DO POČTU, mají  neuvěřitelný čas kolem 00:39, na druhém místě končí CHVALOVICE. Opravdu krásný souboj. My balíme deku, mokré věci, batoh.                
Tak ahoj a zase příští rok. 

                                                                                                  BH a VÝBĚR Z BOBULÍ

Jsme v cíli! Jaký je čas?

Na molu ...


Na webu Jevišovic je bohatá fotogalerie z akce a z ní jsme vybral několik fotografií spojených s božickými účastníky a diváky. Jak vidno, někteří okusili i kvalitu vody v Jevišovické přehradě ...

                                                                                                      Ladislav Nevrkla

















1 komentář:

  1. Přečtěte si krásnou reportáž přímé účastnice! (lan)

    OdpovědětVymazat