pondělí 20. října 2014

Ještě k výsadbě ovocné aleje u Tulipánky (video)

Výsadba čtyř lip u Pfisterova kříže. Repro-
foto z videa
V sobotu 4.10.2014 odpoledne se v lokalitě u Tulipánky (přesněji řečeno od Šotkovských k Pfisterovu kříži) vysazovala ovocná alej. Podrobněji jsem o akci psal v článku Ovocná alej  lípy vysazeny dne 4.10.2014. Na facebooku obce je odkaz na video z této akce, tak se podívejte.
Viz http://youtu.be/KiatBWhcZlU

            Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Shlédla jsem si celé video, které se mi opravdu líbí. Pouze mám připomínku k tomu, jak se pan starosta vyjadřuje k obyvatelům, kteří osídlili po odchodu německého obyvatelstva České Křídlovice a Božice. To, že tyto dva subjekty byly pak osídleny obyvateli ze Slovácka a Valašska není zcela pravda. Plně ho chápu, protože rodina Halových pochází ze Slovácka. Hodně rodin totiž také přišlo z okresu Třebíč, Prostějov a Blansko. To pouze pro upřesnění. (me)

    OdpovědětVymazat
  2. Jihomoravské Vedrovice obnovily původní hrušňovou alej nad obcí, která patří k jejich tradičním symbolům. Osmdesát nových hrušní vysázeli místní obyvatelé, kterých se sešlo na 250 v sobotu 18. října. Na pořízení nových ovocných stromů přispěla Nadace ČEZ pod odborným dohledem botanika Václava Větvičky. Obec společně s občany na stejné místo vysadila opět hrušně, aby zachovala původní ráz aleje. Symbolicky přitom nové hrušně naroubovala z původních stromů. „Hrušeň je strom, který má naše obec ve svém znaku. Bylo by velmi smutné, kdybychom o alej, která je součástí Vedrovic od roku 1907, přišli,“ uvedl starosta Vedrovic Richard Janderka. Letošní sázení alejí navazuje na podporu výsadby stromů z roku 2011 a 2013. Celkem už města a obce obnovily či nově vysadily 140 stromořadí, letos Nadace ČEZ podpoří vznik 52 alejí. „Podpora výsadby alejí má neuvěřitelný ohlas. Hlásí se nám desítky obcí a měst s nápady na obnovu alejí v místech, kde dříve historicky existovaly, ale postupně bohužel vymizely,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

    OdpovědětVymazat