pátek 31. října 2014

Poprask kolem božického kláštera (akt.)

Nahrazená fotografie u článku :-)
Na nedávný článek v Babišových Lidových novinách navazuje dnes deník Právo a server http://www.novinky.cz/ s informacemi, jež se týkají pozemků kolem božického kláštera Maria Hilf, dnešního domova důchodců.
Zarámováno je to patřičně jako důkaz problematičnosti schválených církevních restitucí.
Generální představená Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského Bohuslava Kubačáková potvrdila, že o přibližně 3 ha pozemků kolem kláštera požádaly a dodala, že je samozřejmé, že pozemky nabídnou nejprve domovu důchodců. „V případě, že bude naše žádost (o vydání) vyřízena kladně, máme samozřejmě zájem primárně jednat o dalším využití se stávajícím uživatelem,“ sdělila Právu Kubačáková. Jestli budou sestry chtít domovu pozemky prodat, či pronajmout, a za kolik, už neupřesnila. 
Ředitel brněnského úřadu ÚZSVM Ivo Pavelka potvrzuje, že „v případě citovaných pozemků byla již provedena kompletní lustrace nabývacích listin a v současné době probíhá ze strany úřadu prověřování splnění podmínek § 7 zákona.“ Podle tohoto paragrafu budou muset boromejky dokázat, že park jim sloužil např. k charitativním, zdravotnickým či vzdělávacím účelům. Podle všeho s tím nebudou mít problém.
Domov vznikl na konci 19. století díky sbírce Výboru na zbudování útulku pro starce a děti i díky tomu, že pozemky nadaci darovala obec. Správu získaly boromejky, ty tu zřídily dívčí penzionát sv. Karla Boromejského se školou pro učitelky ručních prací. 
Na webu http://www.novinky.cz/ je k článku bohužel připojena chybná fotografie božického Domu s pečovatelskou službou, který s výše uvedeným případem nemá co do činění.
Připojuji též získanou fotografii ze slavnostního otevření božického kláštera v roce 1895. To se otevírala spodní budova, známější výšková budova se otevřela o 11 let později.

Vše, co se týká zmiňovaných pozemků, budeme nadále sledovat.
                                   (lan)





2 komentáře:

  1. stačilo do redakce poslat správnou fotku a je to v článku opraveno :-) P. Kuč.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jste dobrá :-)! (lan)

    OdpovědětVymazat