pondělí 13. října 2014

Volby 2014: Malé zamyšlení nad povolebním vyjednáváním

Každé volby jsou jinačí a konají se v jiné atmosféře. Pánem se v pátek a v sobotu stává volič a ten rozdává karty. Dneska už jsou karty rozdány a úspěšné strany se pouštějí do povolebních vyjednávání. Samozřejmě tomu tak bude i v Božicích.
Jednu věc je možná dobré "vytknout před závorku" hned na úvod. Letošní volby ukázaly, že "zdivočelé" desetiletí už v Božicích skončilo a na další léta je "zaseto" na vládu jedné strany. Není to nic proti ničemu, neboť toto konstatování můžeme napsat až na základě výsledku voleb, nikoliv před nimi. Myslím, že letos nadlouho naposledy kandidovalo v komunálních volbách 6 stran. Ukázalo se totiž, že i tři by byly maximum a i to by možná bylo hodně. Ale jak říkám, po bitvě je každý generálem! Jestli volby vynesly do zastupitelského sboru novou svěží krev, ukáže až nové čtyřleté volební období. Každopádně je třeba jasně říct, že "spojenecké síly" Společné Božice a PRO BOŽICE 2014 získaly celkem 11 mandátů z patnácti a tudíž mají pro hlasování v zastupitelstvu pohodlnou více než dvoutřetinovou většinu. Přesto je ještě třeba dojednat složení rady obce, složení a obsazení výborů a případně zauvažovat o obnovení komisí. Tím by na každého zastupitele vyšla nějaká funkce nebo pozice ve voleném orgánu a všichni by mohli ukázat, jak a čím jsou ochotni přispět k dalšímu rozvoji obce.
Na druhou stranu je po letošních volbách naprosto evidentní, že rada obce - ať si kdo chce co chce říká - a patnáctičlenné zastupitelstvo jsou v naší obci přežitkem, který spíš fungování zastupitelské demokracie zmrtvuje a znehybňuje, než by mu prospíval. Bývalý starosta podobnou situaci v roce 1994 řešil kompromisně - prakticky zrušil fungování rady a rozhodovalo se v běžném "venkovském" systému starosta - zastupitelstvo. Byla to tenkrát z nouze ctnost, ale asi fungovala. To by museli potvrdit nebo vyvrátit tehdejší zastupitelé.
Ale abych dokončil myšlenku: model vhodný pro současné Božice je podle mého dlouhodobého názoru: 11 členů zastupitelstva a uvolněný starosta a uvolněný místostarosta pro běžné řízení obce v denních záležitostech. V žádném případě bych se tohoto modelu nebál ani při současném patnáctičlenném složení zastupitelstva.

                                              Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Tak jsem zjistil, že při 15-ti členném zastupitelstvu rada musí být! Jak to platilo v roce 1994, může někdo zjistit. (lan)

    OdpovědětVymazat