středa 25. února 2015

O té naší informovanosti

Tragédie v Uherském Brodě otevřela i související problémy a jedním z nich je otázka informovanosti. Informovanosti obecně, samospráv v osobách starostů zvlášť! Ministr vnitra Chovanec se chová jako poslušný straník (ČSSD), ale myslím, že by mu víc slušelo, kdyby se choval jako politik. Jako politik viditelně selhal.
Nařkl totiž starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara (KDU-ČSL), že je mluvka, který vážně ohrozil bezpečnost muže skrývajícího se na toaletě před běsnícím vrahem. Protože jsem celý případ poslouchal na vlnách Radiožurnálu a navečer pak doma na ČT 24, vím dost dobře, jak to bylo. Pan starosta prostě nedostal od policie zavčas aspoň základní informace, měl je jenom od městské policie a z médií. Spoluobčané jej bombardovali dotazy, co se děje, stejně jako postupně všechna média. Je tedy jednoznačnou chybou policie (spadající pod ministerstvo vnitra), že pana starostu neinformovali. Jasně, je to citlivé téma, ale právo na základní informace by každý starosta měl mít. Je pak na jeho zodpovědnosti, jak s nimi naloží. Neobávám se, že by vědomě šířil poplašné zprávy či dezinformace.
Starostu Uherského Brodu podpořili další starostové z celé České republiky. Věřím, že i božický starosta Karel Hala mu vyjádřil nejen soustrast k tragédie, ale i výše zmíněnou podporu. I on pochází z rodiny, která má na Uherskobrodsko silné rodové vazby.
                 (lan)
P.S.1. O selhání policie, ministra vnitra a potažmo premiéra, který se nechce vrátit z návštěvy jižní Koreje, se určitě dozvíme záhy. Nejpozději v pátek, kdy památku zavražděných uherskobrodských občanů přijede přímo na místo uctít prezident republiky M. Zeman.

P.S.2. Zajímavé by bylo, kdyby si každá obec nechala zpracovat (třeba dobře připravenou anketou) názor svých občanů, jak hodnotí kvalitu informovanosti ve své obci. Třeba v Božicích je informačních zdrojů docela dost. Ale víme, jak jsou s nimi občané spokojeni? Které z nich sledují? Odkud čerpají informace o životě v obci? Nebo to nikoho nezajímá?
                       (lan)

6 komentářů:

  1. Zřetelně po několika dnech vyplývá, že v Uherském Brodě selhala především policie.To, co nyní předvádí, je trapné.Ještěže má rozum pan prezident .

    OdpovědětVymazat
  2. Marně hledám na stránkách Božic zápisy z rady!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Zápisy Rady obce zde ani najít nemůžete.Zápisy a zasedání Rady je neveřejné, ale všechna rozhodnutí Rady předčítá pan starosta na zastupitelstvu obce. Nově si můžete toto přečíst i v Božickém zpravodaji. Karel K.

    OdpovědětVymazat
  4. Rozhodnutí Rady se dá přečíst na stránkách obecního úřadu Božic. Dneska jsem si to přečetla a bylo tam mj. toto: 1. Rada obce Božice (dále jen „RO“) neschvaluje návrh p. Růžka na zpracování knihy o historii obce Božice.
    Hlasování: 0 pro – 4 proti – 0 zdržel se , takže to znamená, že nevyjde opětovně kniha, která vyšla v r. 1995 při 770 výročí obce. Takže podle všeho neproběhne ani oslava 790 výročí založení obce, jak bylo již před nějakou dobou prezentováno. Myslíte, že je to správné, když se na historii obce nějak zapomíná? (me)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V případě tohoto neschváleného bodu se jednalo o konkrétní návrh knihy. O vydání knihy se jedná, na jejím vzniku by se měli podílet zejména místní lidé. Oslava výročí 790. výročí obce samozřejmě proběhne. Jiří Č.

      Vymazat
    2. Díky za informaci, bylo to mnou zřejmě trochu špatně pochopeno. To je dobře, že Oslava 790ti let proběhne. Doufáme, my rodáci - první, kteří jsme se v naší rodné obci narodili, že tentokrát budeme všichni na tuto "Oslavu" pozváni. Před dvaceti lety tomu tak bohužel nebylo a většina z nás, prvních rodáků nebyla pozvána, ani informována. Dozvěděli jsme se to až bohužel zpětně. (me)

      Vymazat