středa 4. listopadu 2015

Kamil Fila o Babišovi: Portrét mělkého člověka

Přední český filmový kritik, božický rodák Kamil Fila (redaktor časopisu Respekt) recenzuje dnes na Aktuálně.cz filmový dokument o Andreji Babišovi Matrix AB.
Celou tříapůlminutovou recenzi si poslechněte na DVTV (Drtinová - Veselovský) na webu http://video.aktualne.cz/tyden-v-kine/recenze-matrix-ab.
Kamil Fila, který v loňských komunálních volbách kandidoval v Božicích na kandidátce sdružení Naše Božice (Jiřina Čurdová, Marek Klíč, Josef Leisser, Miroslav Klíč aj.), velmi přesně a precizně pojmenovává fenomén Babiš a ztotožňuje se s výrokem bývalého novináře předbabišovských Lidových novin Tomášem Němečkem, že Andrej Babiš je vlastně velmi mělký člověk, s jednoduchou ideou, za níž už nic není. Kamil Fila konstatuje, že jen málokdo se odváží proti Babišovi vystoupit. Jednou z výjimek je Bohumír Rada, bývalý předseda Agrodružstva Jevišovice.
Kamil Fila ve své recenzi konstatuje pravdivost dokumentu Víta Klusáka, že Babiš pouze hraje bodrost a lidovost, jinak je mu ale blízká pozice diktátora. Nemá širší rozhled, nemá hlubší zájem o cokoliv kromě byznysu a tudíž o něm není vlastně co natáčet.

Je pravdou, že Babiš označil natáčení dokumentu za podraz a dnes už by asi s natáčením nesouhlasil. Na druhou stranu je zvláštní, že podle posledního průzkumu veřejného mínění je prý nejdůvěryhodnějším českým politikem. Dokonce před Milošem Zemanem. Co k tomu dodat?

                      (lan)

2 komentáře:

  1. Nevím, že by Kamil Fila byl z Božic, pokud vím, tak pochází ze Znojma. To jenom pro upřesnění, pokud se mýlím, omlouvám se.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak asi se narodil ve znojemské porodnici, ale od dětství žil v Božicích. Dokonce se tady věnoval velice zajímavému sportu, jehož byl propagátorem a o němž jsem dělal i reportáž do tehdejších novin, a náborovou ukázku předváděl ještě s kamarádem Petrem Na Škárkovce. Taky jsem je měl v těch letech pozvané na školní akademii v břežanské tělocvičně. (lan)

    OdpovědětVymazat