neděle 8. listopadu 2015

Okénko sousedů: Sedlák Rada chce od Babiše

Ministr Babiš má další problém. Dneska se do něho pustil v televizní debatě mluvčí prezidenta Zemana Ovčáček a v týdeníku E15 vyšel článek Sedlák Rada chce od Babiše vrátit zemědělský podnik Agro Jevišovice. Stojí nepochybně za to si tento materiál přečíst. Navíc se k tomuto tématu chystají i televizní reportáže, které budou na obrazovkách odvysílány v průběhu měsíce listopadu.


V článku na http://euro.e15.cz/archiv/sedlak-rada-chce-od-babise-vratit-zemedelsky-podnik-agro-jevisovice-1239670 se mj. uvádí: Třiapadesátiletý jihomoravský sedlák Bohumír Rada je přímý, rázný a pracovitý člověk. Jeho rodina je spojena s půdou už po mnoho generací. Když se stal vlastníkem Agra Jevišovice, rychle z něj vybudoval ve své době jeden z největších zemědělských podniků v České republice. Agro Jevišovice mu patřilo do roku 2010.
Tehdy ho o něj, jak říká, připravil Andrej Babiš. 
Dále je popisován vývoj vztahů B. Rady a A. Babiše. Poučné čtení.
Více na: http://euro.e15.cz/archiv/sedlak-rada-chce-od-babise-vratit-zemedelsky-podnik-agro-jevisovice-1239670#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink
V okamžiku, kdy měl Agrofert Radovo Agro Jevišovice vydáno na milost a nemilost, Babišova hra na přátelství skončila. Model převzetí Jevišovic vykazuje obdobné prvky jako převzetí Kostelce. Nejprve Andrej Babiš nebo někdo mu blízký dostane vyhlédnutou oběť do problémů – může jít o neschopnost splácet dluhy kvůli pozastavenému úvěru či na dno stlačené výkupní ceny. A v tu chvíli se najednou Andrej Babiš vynoří jako spasitel, který stísněnou firmu koupí. Je to metoda, kterou novináři popsali i v jiných případech.

Zde by případ mohl skončit, ale nekončí, protože Bohumír Rada se nevzdal. Je přesvědčen, že Agrofert dosud nedostál několika závazkům vyplývajícím z memoranda, jež obě strany před převzetím Radova Agra Jevišovice Babišovým Agrofertem podepsaly. Toho se bezprostředně týkal spor o spálené pole u Velkého Karlova na Znojemsku.
V souvislosti s případem je v běhu několik soudů a řízení. Potenciálně nejpodstatnější spor ale spolu Rada s Babišem vedou o samotnou transakci, kterou Agro Jevišovice přešlo z Radových rukou do Babišových. Podle Rady je neplatná.
     (lan)

Více na: http://euro.e15.cz/archiv/sedlak-rada-chce-od-babise-vratit-zemedelsky-podnik-agro-jevisovice-1239670#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink
Více na: http://euro.e15.cz/archiv/sedlak-rada-chce-od-babise-vratit-zemedelsky-podnik-agro-jevisovice-1239670#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

1 komentář:

  1. Za Čapím hnízdem se mediální a PR divize Agrofertu budou snažit udělat tečku. Ve skutečnosti ale toho kolem Babiše je tolik, že aby rozruch kolem Čapího hnízda dával smysl, musí z něj být dvojtečka. Kontury tohoto případu byly popsány už před několika lety, a veřejné téma se z toho vlastně náhodou stalo až teď. Stejně tak si o byť pozdní otevření říkají případy ovládnutí některých firem (Lovochemie, Kostelecké uzeniny), jeho souboj se zemědělcem Radou, který skončil tím, že mu osetá pole vystříkal jedem, případ Paříkových United Bakeries atd. Babiš vzhledem k okolnostem vyhrává na veřejnosti tak dlouho, dokud se na ni nedostane jeho reálný obraz – predátora, který pohrdá slabšími lidmi, tedy skoro kompletním obyvatelstvem České republiky, a podle toho s nimi jedná. Z rýsujícího spojenectví Babiš-prezident Zeman, z pohrůžky, že podpoří návrh komunistů na zdanění církevních restitucí, s níž reagoval na kritiku od předsedy lidovců Pavla Bělobrádka, z toho, jak se ve sněmovně snažil proti České televizi poštvat občany-plátce koncesionářského poplatku, je zřejmé, že v nouzi se Babiš začne proti svým nepřátelům dovolávat samotného lidu. Připomíná trochu Vladimíra Mečiara. (Daniel Kaiser, ECHO24)

    OdpovědětVymazat