pondělí 22. ledna 2018

Božice v lednových médiích. Bude v Božicích malá rozhledna?

Pozornosti regionálních médií neunikla prezentace sedmi prací studentů Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně v božickém kině Marta minulý týden. Návrhy, makety, plány a studie budou  od úterý 23.1.do pátku 2.2.2018 vystaveny v předsálí kulturního domu v Božicích.



Tam si je budou moci zájemci detailně prohlédnout. Určitě nejlepší příležitost bude v pátek a sobotu, kdy bude v sále našeho kulturáku umístěna jako vždy volební místnost. A tak než si vystojíte frontu u volební komise, tak si tento čas čekání můžete zpříjemnit prohlídkou zajímavých nápadů studentů VUT. Celá akce má název Boží Božice.... Studentům svými nápady a projekty určitě tomuto názvu dostáli se ctí, i kdy se v praxi ujaly dva tři. Z mého úhlu pohledu je to malá rozhledna v mokřadech, revitalizace celé křídlovické návsi pod kostelem (až k Fučíkovým) a projekt revitalizace farské zahrady! Ostatní jsou tu více, tu méně v praxi obtížněji proveditelné. Třeba pro velkou finanční náročnost.

V odkazu na https://marekklic.wixsite.com/bozibozice  najdete celou prezentaci i s krátkým komentářem následujícího znění:
Obec Božice je významné regionální centrum s podmanivou historií a s velkým potenciálem do budoucna. Na jejím území se ale rovněž nacházejí místa zanedbaná, která čekají na své adekvátní využití a proměnu. Proto se architekti z ateliéru ORA rozhodli zadat vytvoření takového prostoru jako téma pro semestrální práce na Fakultě architektury VUT v Brně.
Vzniklo 7 návrhů jak zlepšit Božice. Jsou různých měřítek od návrhu obecního sklepa či využití stodoly, po řešení vize lesoparku nebo hledání využití farských zahrad.
Návrhy nemají ambici být realizovány. Hlavním smyslem výstavy je otevřít diskuzi nad veřejným prostorem Božic a zacílit zájem na konkrétní místa, která by si zasloužila zlepšení.
Studenti si sami na základě analýz, rozhovorů s občany Božic a pocitových map umístěních v Božicích vytipovali místa, která potřebují proměnu.
Jak se studentům projekty vydařily a která místa řešili? To můžete zhlédnout na veřejných prezentacích studentu v úterý 16.ledna 2018 od 17:00 v kině a na následné výstavě ve vestibulu kulturního domu.

                           (lan)

1 komentář:

  1. Všechny prezentace můžete najít na https://marekklic.wixsite.com/bozibozice

    OdpovědětVymazat