neděle 22. dubna 2018

Rovnáme, bouráme, kopeme, zkrátka budujeme

Božice jsou permanentně v budovatelských aktivitách. Velké stavby a akce to sice nejsou, ale v duchu staročeské "drobečkové" politiky se trvale pořád někde něco rovná, bourá, kope nebo buduje. Něco dělají občané sami na svém nebo ve svém bezprostředním okolí, něco dělá obec.


Stavební ruch tak momentálně vidíme v blízkosti kruháku u vznikajícího parčíku kolem Lípy svobody. Odstranění betonové podezdívky však nejde tak rychle a jednoduše, jak to na první pohled vypadalo.
Když už se tady pracuje, navrhují někteří spoluobčané, aby se vybudovala šikmina z parkoviště směrem k obchodu pana Vachalíka. Jedna už tam je, ale směrem k chodníku a prý by bylo dobré, kdyby tam byla vybudována ještě jedna, směrem k parkovišti. Stejně se tudy chodí a tráva je zde sešlapaná...
Dokončuje se zadláždění vjezdové plochy do sběrného dvora a garáží hasičského sboru.
A začalo se s terénní úpravou před sklepy ve Sklepní uličce u Borotic. Bude to pěkné a při červencových otevřených sklepech jistě i využívané prostranství.
Jestli ještě vytéká voda z nového vrtu v areálu úpravny vody, nevím. Ale snad už je nezbytné pročištění vrtu hotové a voda tudíž už nikam zbůhdarma vytékat nemusí.
Jinak je sucho, sucho, sucho!!! Spodní voda klesá, což je patrné i na hladinách našich mokřadů.

A stále čekáme, kdy se v našich schránkách objeví zvláštní příloha Božického zpravodaje s plakátem na Rybářské závody u Božického rybníka v Údolí lásky a opravený plakát na Pálení čarodějnic.

                              (lan)



















A takhle vypadala zahrádka u české školy někdy ve 20. a 30.letech:


3 komentáře:

  1. Kdyby jen voda vytékala jen tam. Denně jsem se psy někde a vždy potkám tekoucí či dokonce tryskající vodu ze skruží. U statku na Kolonce zaplaveno, v polích za Jevišovkou směrem na Břežany regulérní vodotryck, na poli nad Údolí lásky, kde tekoucí voda podmáčela na několik dní celou cestu až k prostřednímu rybníku dole!! A mnoho jiných a to teprav začínají zavlažovat. Opravdu nechápu, že nikdo není schopný to opravit. A my máme šetřit??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závlahy mají svého majitele, s vodou která teče z kohoutků tato voda nemá nic společného.

      Vymazat
    2. O to nejde, voda v krajině je stále voda a ta tu sakra chybí - ať už patří komukoliv. A když s ní někdo nebetyčně plýtvá, je to špatně. V tak kulturních krajinách, kde se za roky zemědělství , špatného hospodaření s vodou a nesmyslné krajinotvorby, tedy pak i suchem nejvíce ohrožených oblastech, by i toto mělo být pořešeno.

      Vymazat