neděle 20. ledna 2013

Jak v Božicích vznikal vojenský útvar

V roce 1957 bylo na hranicích božického a borotického katastru započato s budováním vojenského letiště a objektů budoucího vojenského útvaru. Získal jsem jednu vzpomínku na tuto dobu.
Než byla pozorovací letecká hláska v Boroticích dána do provozu, konal se na ploše letiště letecký den. Nad plochou létala různá letadla a prováděla akrobatické lety a také pak vyskakovali z letadla parašutisté, kteří na ploše přistávali. To bylo asi v létě 1957. Pro přímé účastníky nezapomenutelný zážitek.
V následujícím roce 1958 pak byla zahájena výstavba dvou jednoposchoďových vojenských bytovek kolem silnice na nádraží (viz foto).
Vojenský útvar byl vybaven různými typy radiolokátorů, v druhé polovině 80. let byly součástí posádky i tři bojové vrtulníky, které z blízkého Dropího pole dropa velkého definitivně vyhnaly.
Vojáci, a to jak ti z povolání, tak základní služby, se zapojovali do veřejného a společenského života v obci, řada z nich zde našla svoji životní partnerku i svůj nový domov. Dodnes se vzpomíná, žer bez vojáků by nebylo božického fotbalu. Rád bych tuto mezeru v našich dějinách nějak zaplnil. Vítán je každý příspěvek, či každá vzpomínka. Osobně třeba již nepamatuji éru velitele Albína Urbana, ale z vyprávění vyplývá, že to byla určitě jedna z osobností, na něž se nezapomíná. A Tonda Komorný sem dodnes pravidelně zajíždí k sehrání přátelského fotbalu o hodovní sobotě.
               Ladislav Nevrkla

4 komentáře:

  1. Dostali jsme zprávu, že Albín Urban - bývalý velitel místní vojenské posádky a božický fotbalový funcionář, zemřel po těžké nemoci v pondělí 11. února 2013 ve věku nedožitých 75 let. Poslední rozloučení s A. Urbanem se koná v pátek 15. února 2013 ve 13.00 hodin ve smuteční síni v Rajhradě. JČ

    OdpovědětVymazat
  2. Bozice . Slouzil jsem tam. Nic pekneho o tomto nemuzu napsat. Protoze pod kontrolou Kapitana Vladimira Rabatina totalne zivot neexistoval.Vychazky za rok a pul. Sedel jsem v bunkru deset dni bez jidla a vody. Bomba nedosla.Tak Vam pane soudruhu dekuju. Doufam ze tvuj zivot ti to vratil to co jsi udelal mne. Desatnik Vlastimil Janecek.

    OdpovědětVymazat
  3. Sloužil jsem v Božicích od 6.91970 do 26.3.1972.V té době byl Major Albín Urban zástupce velitele roty pro věci technické.Byl to divoch,ale proti A.Chromčíkovi byl dobrý chlap.Věděl skoro všechno o vojácích,kteří sloužili na radarech co umí a zvládnou.Byl také velký fanda fotbalu.Jednou v srpnu 1971 přišel s nápadem,aby jsme složili 11 s vojáků a sehráli s TJ Božice přípravný zápas.V tu dobu hrál za TJ Božice vojín Milan Kujan a hrál dobře.Řekli jsme A.Urbanovi,že nemůžeme jet,protože polovina mužstva měla hotovost.Nechal přistavi V3S s radiostanicí R105,kdyby něco.Přijmení některých vojáků,kteří nastoupili:L.Noskovič,V.Paleček,S.Fišar,R.Čulák,V,Machava,L.Štěrba,
    S.Gabriel,J.Jelinek,M.Kujan a další.V prvním poločasu za vojáky nastoupil M.Kujan,který jsme vyhráli 4-0.V druhem poločasu nasoupil za TJ
    Božice M.Kujan.Myslím,že dal dva góly.Vojáci nakonec vyhráli 4-2.Jeden gól jsem dal i já z hranice 16m po rohovém kopu vojína S.Gabriela.
    Na konci nás A.Urban pochválil i když jsme spolu hráli poprvé a naposledy.Po vojně jsem hrával za TJ Sokol Rajhrad a TJ Sokol Opatovice.

    Zdravím
    Paleček Vlastimil čet.v.zál.

    OdpovědětVymazat
  4. V Božicích jsem sloužil v roce 1984 - 1986 taky pod kapitánem Rabatinen, ale měl jsem velikou podporu v Nprap. Miroslavovi Tomáškovi a jeho manželky byl přísný ale spravedlivý. Většinu vojny jsem prožil v autoparku v autodílně. Skoro každý rok se do Božic vracím za p. Tomáškem ale bohužel jen na hřbitov.
    Dyntar Vlastimil

    OdpovědětVymazat