středa 23. ledna 2013

Marek Orko Vácha: Karel, samozřejmě!

Nedokázal bych to v daný moment asi vyjádřit lépe. Proto si dovolím citovat několik myšlenek z blogu našeho božického kněze Marka Orko Váchy.
"Před druhým kolem není moc o čem přemýšlet, zvažování pro a proti obou kandidátů je velmi jednoduché. Karel Schwarzenberg jednoznačně a opravdu po všech stránkách převyšuje Miloše Zemana. Prezidentskou volbu v mnoha ohledech skutečně vnímám jako zápas šlechtictví či ušlechtilosti se svým opakem. Je naprosto neuvěřitelné, co se vytahuje na Karla Schwarzenberga. Je jisté, že kampaň proti němu se zaměřila na nejtemnější lidské pudy, na nacionalismus a výsměch a stala se zrcadlovým obrazem svých tvůrců. Posmívat se někomu kvůli jeho výslovnosti nebo rodovým kořenům nebo národnosti manželky je typicky české, malé, nízké, ošklivé a vypovídá to mnoho spíše o tvůrcích této kampaně, než o čemkoli jiném. Pokud by se jeden žák základní školy posmíval druhému kvůli výslovnosti, považovali bychom to za šikanu. Pokud se takto posmívá sám ředitel školy, je to známka doby vymknuté z kloubů.

Je mi zle z toho, že tolik mých spoluobčanů volilo v nepochopitelné ztrátě paměti již v prvním kole Miloše Zemana. "

Chápu, že každý, kdo českého člověka v nějakém ohledu převyšuje, vzbuzuje nenávist. V tomto ohledu chápu nenávist lidu vůči Karlu Schwarzenbergovi. Je znakem určité zoufalosti, že když už mu nelze vyčíst korupci, lež nebo napojení na mafiány, tak aspoň ten přízvuk. Nebo že má švýcarský pas. ... Tak jako vždy, kde schází argumenty, nastupuje vulgarita nebo výsměch. Citlivě chci říct, že chápu, že pokud člověk necestuje nebo se v cizině neumí domluvit jinak než česky, pak mu Miloš Zeman vlastně ani nevadí." Tolik otec Marek na svém blogu http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/marek-vacha.php?itemid=18811.

Víme dobře, že o konečném výsledku prezidentské volby se rozhodne v pátek a v sobotu 25.a 26.1.2013. Měli bychom v sobě najít sílu a proti primitivismu, škodolibosti, výsměchu a žlučovité manipulaci s fakty postavit rozum a cit. Přece tady dalších pět let nechceme pokračování arogance, povýšenosti a neskutečné amnestie.

Proto říkám totéž co P. Marek Orko Vácha: KAREL, SAMOZŘEJMĚ! A věřím, že nás bude nejen v Božicích, ale v celé republice dost, aby se naše přání stalo skutečností.
                    Ladislav Nevrkla


7 komentářů:

  1. Propagační materiály prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga včetně žádaných placek dostanete v Art Fashion šperkařky Ivety Hlobilové z Borotic ve znojemské ulici Přemyslovců naproti obchodní akademii.

    OdpovědětVymazat
  2. Co je na tom pravdy, že pan kníže Karel neměl prakticky nárok na "český majetek", který mu byl vrácen v restitucích .....
    Díky za odpoveď. Mirek

    OdpovědětVymazat
  3. Kdyby neměl nárok, nedostal by ho! Patří do orlické větve (což je jiná větev rodu než hlubocká), a proto se na něho restituce vztahovala. Václav Klaus by nedopustil něco, co by odporovalo zákonu, tomu doufám věříte? A zvlášť když se to týká Karla Schwarzenberka ... (lan)

    Dalšímu diskutujícímu, který se podepsal jako "Dr. Edvard Beneš, Praha, Květen 1947", vzkazuji, že tento typ diskuzních příspěvků může poslat na nějaký jiný web nebo ho zveřejnit na svém blogu. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Dalšímu diskutujícímu, který se opět podepsal/nepodepsal jako "Dr. Edvard Beneš, Praha, Květen 1947", na jeho opakovaný dotaz vzkazuji, že tento typ diskuzních příspěvků může poslat na nějaký jiný web nebo ho zveřejnit na svém blogu. A hlavně, když má tolik odvahy, ať se podepíše. Když budu vědět o koho se jedná, můžeme diskutovat v soukromí.(lan)
    Jestli se něco z majetkových restitucí Karla Schwarzenberka týká Božic, tak uvádějte příklady, docela by mě zajímaly...

    OdpovědětVymazat
  5. Restituce, které pan kníže dostal vráceny, se určitě netýkaly Božic a ani vesnice, ve které bydlím já. Ale proč se veřejně na internetu píše, že mu byly vráceny neprávem? K.

    OdpovědětVymazat
  6. Vážený pane, na internetu se toho píše ... To přece není žádná záruka pravdivosti jakéhokoliv tvrzení. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. A proti jednomu z prezidentských kandidátů bylo těch neférových prostředků a vyložených lží použito krapet moc! Proti lži se nedá bojovat, protože lež je vždycky agresivní!!! To je můj názor! (lan)

    OdpovědětVymazat