úterý 29. ledna 2013

Záznamy z jednání zastupitelů na webu?

V médiích opět ožívá staronové téma, zda lze na webových stránkách obce zveřejňovat nahraná jednání zasedání zastupitelstva a zda je lze bez postihu archivovat.
To, že jednání zastupitelstev navštěvují občané v malém počtu, je fakt, který ale neomlouvá radnice z chabé informovanosti občanů a z nechuti učinit vůči občanům vstřícný krok a informací jim poskytnout více. Že lidé informace chtějí, vím sám velmi dobře od vás, čtenářů tohoto webu. A že chtějí informace konkrétní, spojené s variantami řešení, spojené s diskuzí či náměty na podání návrhů řešení třeba i samotnými občany, to je taky pravda.
Samozřejmě, že při takovéto komunikaci radnice s občany se volení zástupci lidu musí připravit na daleko komplikovanější výkon své funkce. Ale i o to jde. Za výkon své funkce může každý zastupitel dostávat odměnu. Praxe je taková, že čím je vesnička menší, tím větší odměny si zastupitelé odhlasují a čím je obec větší, tím mají odměny menší, nebo jako v Božicích - žádné! Nevím, jaká to je motivace pro výkon veřejné funkce, kde si zastupitel od občanů často vyslechne i nelichotivé poznámky a nadávky, ale podle mého názoru je to špatně! Miloš Zeman samozřejmě rád objímal stromy na Vysočině za důchodcovský příspěvek 14 000 Kč, ale určitě by se nekompromisně postavil proti tomu, kdyby mu teď chtěli zkrátit budoucí prezidentský plat! A po našich zastupitelích se chce, aby pracovali zadarmo a odváděli kvalitní výkon. Ale to je jenom jeden z celé řady příkladů.
Na zastupitelstvech se mají otvírat témata, kterými obec žije a zastupitelé tu jsou od toho, aby o nich veřejně diskutovali a následně hlasovali. Jak jinak si má řadový občan udělat obrázek o tom, jak který zastupitel pracuje? Účastnit se zasedání zastupitelstva, předkládat návrhy či protinávrhy, diskutovat a hlasovat, to je základní práce zastupitele. A chtějí ji vidět i slyšet i občané, kteří na zasedání z různých důvodů nechodí. Není povinností občana chodit na každou akci, ale je právem občana být dostatečně informován o tom, co se v obci děje.
Je teď v obci už řadu měsíců otevřeno jedno ožehavé téma, a to jsou vinné sklepy. Nejsem tady od toho, abych soudil a radil, co a jak, komu a za kolik. Chybou je, že tady nejsou nastavená pravidla pro prodej, která by byla akceptovaná většinou občanů. Když se to nepovedlo dosud, nabízí se k tomuto tématu obecní referendum: Jste pro prodej obecních sklepů a) původním majitelům, b) dlouhodobým uživatelům, c) současným uživatelům? Referendum není zákon, není závazné (ale může být), ale hlavně - radnice dostane do ruky relevantní obrázek o tom, jak se na problém občané dívají, a na jeho základě by měla kvalifikovaně a spravedlivě rozhodnout, tj. předložit zastupitelům návrh, který buď uspěje, nebo bude pozměněn, nebo bude zamítnut. Ale nějaký krok bude učiněn.

Kdybychom jednání zastupitelstva měli nahrané (citlivé údaje by se vymazaly) a každý zájemce si je mohl pustit tolikrát, kolikrát by ho to bavilo ( v televizi stejně nic není!), určitě bychom  zájem občanů o věcí veřejné hodně oživili. Tak jak se to podařilo při nedávné prezidentské volbě. Tam není nejcennější Zeman na Hradě, tam je nejdůležitější probuzený zájem lidí o veřejné dění. Škoda, že byl vyřazen Tomio Okamura, vsadím, že by voličů bylo o hezkých pár tisícovek víc! A vo to de, vážení!
                                                                                           Ladislav Nevrkla

3 komentáře:

  1. Souhlasím. A kdyby tam Okamura zůstal, šel bych volit taky.
    Ale to, co tam zbylo .?.!..??
    Říká se, že zvítězilo "menší zlo".
    Musíme doufat, že to tak bude. K.

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli to co zvítězilo je "menší zlo",tak já jsem čínskej bůh srandy.

    OdpovědětVymazat
  3. Pan Okamura by určitě k volbám přivedl dost lidí, protože je to velký populista a říká co lidé chtějí slyšet a jak jsme mohli vidět ve druhém kole voleb - funguje to, lidé místo toho než by zjišťovali fakta přebírají názory, které slyšet chtějí a lehce se z nich stává stádo ovcí. Tímto však nechci nijak snižovat kredit pana Okamury. Nakonec i kdyby se do druhého kola dostal, zvedla by se i tak vlna češství a národní hrdosti a bylo by nemyslitelné zvolit kandidáta tentokrát s japonskými kořeny. Nakonec by ještě chytré hlavy vymyslely, že se bude odevzdávat majetek japoncům a kdoví co ještě...

    OdpovědětVymazat