pátek 23. srpna 2013

Hody, hodky, dohodky

V minulých dnech se na těchto stránkách objevily diskuzní příspěvky, které reagovaly na nedávnou akci na hřišti Děti ráje. Protože se o kulturní dění zajímám celý život a vím, jak je obtížné pořadatelský vyjít vstříc vkusu publikovat, zkusil jsem dát k zamyšlení pár námětů.
Není totiž pouze božickým specifikem, že některé akce jsou navštíveny ke spokojenosti pořadatelů a jsou tu naopak akce, kde netušíme, jaký budou mít ohlas, a teprve zjišťujeme, jestli si na ně návštěvníci najdou čas, peníze a vlastně i zájem. Dokonce i dlouhodobě zavedené aktivity (plesy a některé druhy zábav) mají najednou problém najít vhodný termín a uspokojit návštěvníky. Není to dnes totiž vůbec jednoduché něco pořádat.
Začnu vlastně odpředu, od akcí navštěvovaných. V Božicích jsou to v posledních dvou letech akce dvě: fašank a hody! Jak jsem již před časem napsal, božický fašank se stal fenoménem s vysoce nastavenou laťkou pro ostatní akce. Jeho pořadatelé z řad božických dobrovolných hasičů a jejich spolupracovníků vytvořili model, který v naší obci v posledních 30 letech nemá obdoby. Starší akce si netroufám hodnotit, nebydlel jsem zde. Božické hody, to je rovněž ukázka kvalitně zorganizované akce, a její pořadatelské rozdělení mezi hasiče a fotbalisty může nakonec vést k jejich trvale vysoké úrovni.
Obě akce mají však i svou minulost a i já si pamatuji jejich daleko složitější a komplikovanější období. Ještě v 90. letech a na počátku 21. století  fašank doslova živořil, jednou dvakrát chodilo po vsi pět ženských (budiž jim čest a sláva, že nebyla tradice přerušená) a večer byla zábava (v potemnělém sále KD neseděla snad ani stovka návštěvníků). Tomu se ani nechce věřit, že současný fašank nabral takový kurz.
U hodů přišla první důležitá změna v prvním volebním období po roce 1990. Tehdy fungovala velmi dobře kulturní komise, scházívali jsme se v dnešním kině Marta (tenkrát se tam budovala kavárna Duha i s fungující hospodou - do vykradení a diskotékou), tam jsme nad hody diskutovali. Navrhl jsem nový termín spojený se svátkem Petra a Pavla, ujalo se to, a to hlavně z toho důvodu, aby mohla být hodovní zábava venku a rovněž doprovodný program, aby se mohl odehrávat na hřišti. Povedlo se a po vybudování kvalitního zázemí pod pergolami máme v Božicích jednu ze dvou repreakcí.
Původně jsem se chtěl pustit ještě do dalších známých aktivit, ale zatím to neudělám. Nechám na vás, jestli vás téma zajímá. V diskuzi jeden čtenář napsal něco v tom duchu, že pořádané akce by měly být pro všechny. Já jsem se ho dotázal, které akce by to měly být? Z těch, které se momentálně pořádají v Božicích, mají k tomu některé našlápnuto, ale s účastí zatím mají problém. Někdy je na vině počasí, jindy termín před výplatou, jindy...?

P.S. A ten titulek jsem dal záměrně. Jsou obce, kde kromě hodů (krojovaných hodů jako u nás) pořádají za týden "hodky" spojené se sobotní již odpoledne začínající zábavou. U nás - pokud vím - tak bývají takové "dohodky", na nichž se sejde krojovaná mládež někde "na samotě u lesa".
P.P.S. A ještě jedno zůstává takové nedořešené - kácení hodovní máje. Letos ji musela pokácet obec, aby náhodou nedošlo při další akci k nepředvídané události. Bez fanfár a bez muziky. Není to škoda?

                        Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat