čtvrtek 15. srpna 2013

Hon na starosty se nekoná (akt.25.8.)

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny klepou na dveře a kandidující strany a hnutí již horečně shánějí lidi na své kandidátky. Do zorného políčka se dostávají zejména starostové měst a obcí. Začíná tak hon na starosty.
Většina starostů ve městech je členy některé z politických stran, naopak většina starostů na venkově kandidovala na kandidátkách různých volebních stran a hnutí a barvy nějaké strany nectí. Proto se teď stávají "lovnou zvěří", neboť zkušení manažeři kandidujících stran si myslí, že takový neukotvený starosta může klidně jednou kandidovat za ODS a podruhé třeba za Babišovo hnutí ANO 2011.
Předpokládal jsem, že jednou z těchto stran v tomto směru bude prezidentova SPOZ Zemanovci. Slibovat bude kariéru, podporu různých projektů, žádostí o dotace atd. atd. Starostové si musí hodně rozmyslet, jestli jim takové angažmá bude stát za to. Nahoru se stoupá po sametem pokrytém schodišti, dolů se padá v kotrmelcích. Hejtman David Rath (sociální demokracie) o tom může podrobně vyprávět. Hlavně o tom, jak se k němu jeho bývalá mateřská strana nehlásí. Prostě ho hodili přes palubu. I tady platí trvale platný Havlíčkův epigram: Nechoď Vašku s pány na led, mnohý příklad známe, že pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme.
Dalšími stranami, které budou hledat nové tváře, bude určitě Babišovo hnutí ANO 2011, možná i Okamurův Úsvit přímé demokracie. Uvidíme, kolik starostů z našeho okolí neodolá a najdeme je na některé ze tří výše uvedených kandidátek.
Někteří diskutující zacílili i na mou osobu. Můžu všechny ujistit, že žádné takové ambice nemám. Dokonce můžu prozradit, že ani strana Karla Schwarzenberga nepatří mezi mé favority. To, že jsem ho podpořil v prezidentské volbě, mělo trošku jinou dimenzi.
V praxi nebráním vůbec nikomu v čemkoli. Jenom o těch důsledcích je lepší přemýšlet zavčas, neboť si je samozřejmě neseme celý další život a musíme se s tím vypořádat i  poprat. Politika by přeci jenom neměla být jádrem našeho života. Pro někoho tomu tak bohužel může být až do smrti.

                                                       Ladislav Nevrkla

               

5 komentářů:

  1. Doufám, že stále po všech těch průšvizích, vytunelování a okradení celé republiky ODS se k nim stále nepřikláníte. Z těchto slov to tak však vyplývá. Nejagresivnější v tomto směru bude jistě ODS, v čele s Kubou a Němcovou, kteří už se mezi sebou perou o "koryto".....

    OdpovědětVymazat
  2. Vidím, že jsem se nemýlil, že potrefená husa hned zakejhá. Ale přesto je třeba připomínat víc Stanislava Grosse (i s igelitkou od strýce Vika), Davida Ratha (s krabičkou od vína) a jiné výkuky, kteří třeba otvírali dálniční úseky na severní Moravě. Zapomenout nelze ani na pány Tvrdíky apod. To jsou ty velké ryby, které se dneska nehodí do krámu, a tak se o nich nemá mluvit. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Beru to zpět: Když jsem dneska ve zprávách na Nově (momentálně nejobjektivnější domácí zpravodajství) viděl, jak to vypadá u zemanovců, už se žádného honu na starosty neobávám. Nevím, který starosta by za takovou partaj kopal! Sociální demokrati i komunisti můžou zůstat klidní, odtud jim na levici nebezpečí určitě nehrozí.(lan)

    OdpovědětVymazat
  4. "Potrefená husa" (omlouvám se za spojení, nikoho samozřejmě nechci urážet, ale jiné indicie nemám!) se už dvakrát ozvala, že jsem její příspěvek nezařadil. Ano, není sama,kdo se anonymně dožaduje zveřejnění svého názoru. Podívejte se, jak s oblibou říká Miloš Zeman, až budete mít své webovky, pište si tam prosím, co chcete. Přece mi nechcete bránit v tom, abych komentoval různé události a abych přitom nesl svou kůži na trh!!! A ještě si za to nechal od některých nespokojenců spílat!? To po mně přece nemůže nikdo chtít. Web ProBožice zůstane takový, jaký je. Celostátní tématice se bude věnovat jenom potud, pokud se i nás v Božicích bude dotýkat. Myslím, že se snažím nikoho neurážet a když už jsem se někoho nebo něčeho dotkl citlivěji, vždycky jsem omluvil nebo informaci doplnil. Ať chceme nebo ne, každé volby se nás dotýkají. My, kteří třeba jenom částečně pamatujeme volby-nevolby před rokem 1990, si této možnosti považujeme, a proto se tomuto tématu vyhýbat nebudu! Publikovat ovšem všechno taky nebudu! K takové diskuzi využijte klidně jiné weby, kterých jsou stovky. (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. Už se nám rýsují první kandidáti ze Znojemska do první desítky: Vlastimil Gabrhel (znojemský starosta) na 7. místě kandidátky ČSSD, Tomáš Třetina (krumlovský starosta) za TOP 09, Jiří Kacetl za STAN (Gazdíkovi Starostové a nezávislí) Květoslav Svoboda (bývalý český reprezentant v plavání) za ODS a Jiří Němec na 9. místě za KDU-ČSL. Další strany zatím své kandidáty nezveřejnily. (lan)

    OdpovědětVymazat