středa 28. srpna 2013

Jak je to s financemi na dokončení kanalizace v Božicích?

Řada z vás asi zaznamenala informaci v pondělním vydání Znojemského týdne v článku nazvaném Znojmo se vyhnulo problémům s losovačkou. V závěru materiálu redaktora Františka Střechy se mj. píše:
"Bohužel se výše uvedené pozastavení týká také nejedné stavby na Znojemsku. Mimo jiných jde o dostavbu kanalizace obce Božice, jejímž investorem je právě svazek obcí (Zájmové sdružení obcí Vodovody a kanalizace Znojemsko).Celková hodnota investice činí dvaaosmdesát miliónů korun, přičemž ještě zbývá profinancovat deset miliónů."
Ta nepříjemná zpráva mě zarazila, a tak jsem zjišťoval nějaké podrobnosti. Je pravdou, že Ministerstvo financí zrušilo financování staveb, kde byl dodavatel vybrán na základě soutěže pomoci losování. Zajímalo mě, které ministerstvo financí: ještě to Kalouskovo, nebo to současné v demisi Fischerovo?
Na webu Parlamentní listy se 24.8.2013 k tomuto problému píše: Financování staveb, jejichž dodavatel byl vybrán tímto způsobem (losováním, pozn. -lan-), totiž v současné době pozastavil Státní fond životního prostředí na základě pokynu Ministerstva financí ČR. Stalo se tak v reakci na rozsudek Krajského soudu v Brně, který vyhověl žalobě stavební firmy, jež si stěžovala na průběh losování u konkrétní zakázky – obchvatu moravské obce Domaželice. A dále se zde konkrétně píše: „Věříme, že očekávané stanovisko ministerstva uvolní financování těch akcí, jejichž výběrová řízení proběhla bez kolizí, respektive s jiným losovacím zařízením. Tak tomu bylo i v případě akce Božice,“ konstatoval předseda ZSO Vodovody a kanalizace Znojemsko. 
Nemile překvapen takovou informací byl božický starosta Karel Hala, kterého jsem na problém též dotázal. I on je přesvědčen, že jde pouze o krátkodobý problém, který bude urychleně vyřešen.
A ten, kdo rozhodne o pokračování je Státní fond životního prostředí. Asi zase na pokyn Ministerstva financí. To víte, úředníci se teď třesou jako osiky, aby náhodou nepadla i jejich hlava! Vláda je sice bez důvěry a v demisi, ale s personálními otázkami si velkou hlavu nedělá a "třísky lítají".

                                  Ladislav Nevrkla

                                                                       

2 komentáře:

  1. Za vtip považuje Gabrhelovo vyjádření bývalý člen předsednictva vodárenského svazku a starosta Jevišovic Pavel Málek. „Je vhodné připomenout si, proč se losovalo: Akce Božice a výběrové řízení byla v roce 2010 nachystána jako otevřené výběrové řízení. Bohužel po komunálních volbách celá zadávací dokumentace odešla na znojemskou radnici ovládanou sociální demokracií, odkud se vrátila přepracovaná s požadavkem na užší výběrové řízení, přičemž zúžení mělo proběhnout losem," připomněl Málek.

    Jak dodal, v případě losovačky znojemská radnice trvala na jejím zrušení pro skutečnost, že nebyla vybrána firma, kterou si Znojmo velmi přálo. „Byl to právě znojemský starosta, který nejprve trval na provedení losovačky a poté přišel s požadavkem na její zrušení. Netřeba připomínat, že v novém řízení již vyhrála kýžená firma," řekl Málek.

    Jevišovický starosta a občanský demokrat Málek označuje současné vedení vodárenského svazku jako nekompetentní. „Za působení sociálně demokratického vedení svazku již byla způsobena škoda v řádech stamilionů korun. " Citát je z Deníku Rovnost 28.8.2013. K tomu netřeba nic dodávat. Snad jenom to, že i v Božicích máme dávné pochybnosti o funkčnosti a průhlednosti tohoto vodárenského svazku. Stačí se podívat na články, které jsme zde od roku 2006 na toto téma publikovali.(lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Nebyl to náhodou Gabrhel, kdo prosazoval losovačku? A když nevyhrála firma IMOS, která to měla vyhrát, Gabrhel otočil a žádal zrušit výsledky losovačky a inicioval nové výběrové řízení. Losovačka mimochodem probíhala pod přísným dohledem novinářů, takže výsledky byly naprosto v pořádku. Jen nevyhrála ta správná firma. z.

    OdpovědětVymazat