pátek 23. srpna 2013

Turistika? Letos na ústupu. A co v Božicích?

V minulých letech jsme během léta publikovali poměrně rozsáhlé cestovatelské seriály, hlavně z poutí po Moravě  - po zajímavých místech a po rozhlednách zvláště. Letos k tomu nějak nedošlo, nebo jenom skromně, a asi už se to ani nerozeběhne. Četl jsem na toto téma něco, jako že letos lidi tolik necestují, turistika, že stagnuje. Z vlastní zkušenosti potvrzuji, že to může být pravda.
Přidám večer k tomuto zamyšlení nějakou fotografii, třeba mě vyvedete z omylu. Dokladem toho, že se tolik necestuje, je i to, že ubývá sběratelů turistických známek. To nedokážu posoudit, protože sám jejich sběratelem nejsem. Přitom ten, kdo nasbírá řadu deseti jakýchkoliv číselně navazujících papírových kuponů, které jsou součástí známek, může tak získat prémiové turistické známky a případně také sběratelský odznak, jak zde již před časem podrobně uváděl náš nejznámější sběratel turistických známek Karel Kučera.
Na druhou stranu se prý rozmáhá pořizování turistických vizitek a taky si někteří turisté pořizují turistický deník, do kterého vkládají turistické nálepky. Nevím, toto čerpám z médií.
Píšu toto zamyšlení hlavně proto, že jsme i v Božicích začali přemýšlet nad moderní propagací obce. Možná bude dobré načerpat informace od těch, kteří již mají nějaké zkušenosti, abychom si nechali vyhotovit takový materiál, který turisty, návštěvníky, sběratele a konečně i naše občany osloví a bude se jim líbit.
V tomto roce jsem obdržel několik zajímavých propagačních materiálů z okolních obcí (Šanov, Hrádek, Vlasatice) a všem můžeme závidět. My něco máme, ale mohlo by toho být víc a mohlo by to být turisticky atraktivnější. A hlavně by měl mít každý zájemce možnost se s těmito propagačními předměty potkat. Dostat je jako pozornost, ocenění, nebo si je koupit. Možná tomu tak v Infocentru Niva v božické knihovně je, ale já tam chodím jen sporadicky. Vy, kteří jste tam častěji, mě možná opravíte či doplníte. Každopádně i v těžkých dobách můžou člověka takové drobnosti a maličkosti potěšit.

P.S. Na posledním snímku je fotohádanka: Kde se nachází tato hradební věž? Je to kouzelný koutek, kde jsem byl poprvé v životě a je odtud krásný výhled na budovu jedné státní instituce, v níž můžete najít i zajímavé zaměstnání, což vám potvrdí několik občanů Božic.

                                                            Ladislav Nevrkla


Kde se nachází tato hradební věž?



                                                 

                                                                                 

Žádné komentáře:

Okomentovat