středa 14. srpna 2013

Tv: Vítejte v KLDR - dnes na ČT 2

Vynikající dokumentární film režisérky Lindy Jablonské s božickým cestovatelem Marianem Kvardou v jedné z hlavních rolí se vysílá dnes večer ve 20.55 h na ČT 2. Kdo neviděl, neměl by si nechat ujít. Kdo nebyl před několika lety v kině Marta na premiéře za účasti autorů včetně paní Lindy (dnes již provdané pod příjmením Kallistová Jablonská), může jenom litovat.
Možná máte někdo DVD s tímto filmem a výbornou obálkou (taky je na ní náš spoluobčan Mariš), možná jste už film viděli v kině nebo v televizi - běžel před časem několikrát na HBO (tam jsem ho viděl já). Prostě výborný dokument ze země, kde zítra znamená včera! Severokorejci si na komunistickou diktaturu zvykli (poučný je v tomto směru záběr v dokumentu, jak tam ženy opravují ručně dálnici!) a brání si ji. Stejně ale jako padly komunistické režimy v Evropě, padnou i v posledních skanzenech, jakými je Severní Korea (s vládnoucí dynastií Kimů - děda, otec, syn) nebo Kuba (tam už probíhá demontáž režimu a jeho uvolňování připomínající tzv. pražské jaro z roku 1968). Je dobré vidět, jak funguje diktatura, kterou občané berou takovou, jaká je, protože si nedokážou představit, že se dá žít jinak. Je dobré vidět agenty státní policie v akci (včetně průvodkyně), nebo "otevřenou besedu" s vybranými vysokoškolskými studenty. Právě tam je ale pro Severní Koreu naděje - právě tito studenti (pocházející z prominentních komunistických rodin) budou jednou korejský komunistický režim demontovat. Na to vemte jed! A v devět večer přepněte na ČT 2 a podívejte se, co viděl Marian Kvarda v této každopádně svérázné a zajímavé zemi. bez ohledu na režim!

         Ladislav Nevrkla

3 komentáře:

  1. Je neskutečné, kolik totality dosud v sobě KLDR nosí. Musel to být pro Marina Kvardu opravdu nezapomenutelný zážitek. Přeji mu ještě hodně příjemných cestovatelských zážitků. (me)

    OdpovědětVymazat
  2. Jeho žážitky by stály za zpracování a knihu. Je dobrým a zajímavým vypravěčem a má na věci svůj pohled a názor. A to je moc cenné. Mariane, přemýšlej nad tím! (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Žena, která byla v minulosti údajně přítelkyní severokorejského vůdce Kim Čong-una, skončila před popravčí četou. Zpěvačka Hjon Song-wol byla zastřelena před devíti dny společně s 11 dalšími známými severokorejskými hudebníky
    Zdroj: http://www.lidovky.cz/v-kldr-byla-popravena-udajna-milenka-kim-cong-una-fuv-/zpravy-svet.aspx?c=A130829_153809_ln_zahranici_ml

    OdpovědětVymazat