pátek 31. ledna 2014

Třídíme odpad a sklízíme úspěchy. Taky v Božicích! (pův. 20.9.2013)

Strohý nadpis by mohl třeba znít: 23 km2 přírody bylo loni ušetřeno díky třídění! I my v Božicích jsme v tomto směru docela úspěšní. Nemám v ruce žádná konkrétní čísla, pouze sleduji kontejnery na tříděný odpad a přístup naší radnice k tomuto problému. Všichni víme, že je rok od roku lepší a už jsem dospěl tak daleko, že i já nestojím před plným kontejnerem, ale je tam místo a tak tento tříděný odpad (papír, plasty, sklo) dávám do kontejnerů v Božicích.
Je to důležité zdůraznit, jelikož ukládáním tříděného odpadu někde jinde (nemyslím v příkopě, ve větrolamu či v nějakém remízku, ale do kontejneru v jiné obci),  přispívám do obecní pokladny té obce, kde se kontejner nachází. Ano, čtete správně: z tříděného odpadu má něco i obec, která kontejnery na tříděný odpad pořídí a nabízí občanům.
 Třídit se dá i jiný speciální materiál. Ve vchodu do kulturního domu nebo ve škole jsou umístěny speciální sběrače na vyřazené elektro, hlavně baterie. Božická škola v červnu 2013 v rámci projektu Recyklohraní (sběru starého vyřazeného elektro) konečně dosáhla na velice zajímavou odměnu v podobě nového stolu na stolní tenis. Do této soutěže je zapojená řadu let a letos prostě sklidila zaslouženou odměnu. Blahopřejeme.
Ekologové všech barev a rozmanitých sdružení pak říkají asi toto: Jedním ze způsobů, jak pozitivně ovlivnit prostředí kolem sebe, je třídění odpadu. To je vůbec to nejmenší, co můžeme pro životní prostředí udělat. Touto každodenní činností jste vy, kteří odpady třídíte, výrazně snížili zátěž životního prostředí, a to především díky velké úspoře energie a emisí, které tak nebyly zbytečně vypuštěny do vzduchu. Tříděním a recyklací odpadů také šetříte primární zdroje surovin a místo na skládkách, které se tak nemusí dále rozšiřovat. Jsme rádi, že je vás rok od roku více a že se třídění odpadu stalo už pro 70% z vás zcela přirozenou součástí života. Máte opravdový důvod být na sebe hrdí. Na krajině, která nás všechny obklopuje, poznáte sami nejlépe pozitivní dopady svojí práce.
Takže jenom douška: Hlídejme si životní prostředí kolem sebe, od toho je nejlepší a nejsnazší začít.

                          -lan- s podporou -hic-




6 komentářů:

  1. Je chvályhodné, že mnoho občanů v naší obci třídí odpad, kontejnery jsou rychle plné a často už "přetékají" a tak se odpad hromadí i kolem nich a vítr je roznáší po obci. Ale o tom nechci dnes psát. Spíše bych chtěl rozdmýchat polemiku nad celkovým systémem a hlavně platbami za svoz domovního odpadu. Kladu tedy otázku, je současný systém motivující ke třídění odpadu a je placení za odvoz spravednivé ? A odpovídám, že není! Občan, který se snaží a poctivě třídí, platí stejně jako občan, který žije ve srovnatelné domácnosti, jako ten třídící, má v době svozu před domem tři a někdy i čtyři popelnice. Co tam cpe, když tomu třídícímu stačí půl popelnice ? Platí-li se za výklop , pak ten třídící má jeden a ten druhý třeba i čtyři!!! Ale platí stejně. Dřívější systém ,kdy se platila popelnice na rodinu, dům či byt a další případná popelnice se platila zvlášť ,byl spravedlivější. To by motivovalo ke třídění a trošičku doladit sběrné kontejnery, asi by bylo všechno v pořádku. Někdo asi namítne , že by mohly začít vznikat černé skládky, ale ty vznikají i nyní, ale rozhodně je nedělají občané, kteří třídí. Asi byste se podivili, kdo občas něco někam vyveze! A někdy je tak hloupý, že se tam najde i nějaká jeho adresa. Ale to prý není důkaz! A vůbec, o prosazování zákonů v oblasti ekologie by byla nikdy nekončící polemika. Ale hlavní otázka je, co tedy říkáte na náš systém placení odvozu odpadu ? Nechtělo by to změnu? -hic-

    OdpovědětVymazat
  2. Škoda, tento týden se opět budou vyvážet popelnice a můj článek nějak zapadl , nebo asi nikoho neoslovil. Žádná reakce, žádné protesty ani slova souhlasu. Třeba vám současný stav vyhovuje, kdož ví ? -hic-

    OdpovědětVymazat
  3. Je pravda že současná platba za popelnice není spravedlivá.Co se týče třídění odpadu není ani motivace ke třídění. Navíc ani nevím zda někdo tyto popelnice s tříděným odpadem vyváží a kdy nebo sem si nevšim.Vím jen o svozu každý druhý pátek a to komunálním.Po pravdě ani nevím zda v okolí krom Hrabětic někdo třídí.V Hraběticích jsou skoro u každého domu jak popelnice na komunální tak papírový,plastový a bio odpad.Možná by nebylo na škodu se motivovat právě tam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro informaci k tříděnému odpadu. V Obci Božice je v současnosti 30 kontejnerů na tříděný odpad (19 x plast,7 x sklo, 4 papír). Vyváží se v termínech, plast 1 x za 14 dnů, papír a sklo 1 x za měsíc. Od loňského roku se plast v letních měsících vyváží každé úterý. Za poslední tři roky se přidalo 10 nových kontejnerů. Pokud se to zdá někomu málo, musí si uvědomit, že vývoz každého kontejneru je zpoplatněn a projeví se to v celkových nákladech na odpady. Souhlasím s tím, že současný systém plateb a vývozů je nespravedlivý k těm, co pravidelně třídí, jiný systém se však v současnosti v drtivé většině obcí nepoužívá, vzhledem k povinosti plateb na jednotlivé občany. Další možností je odpuštění poplatků za svoz odpadu úplně, tak jak to má jedno město v severních Čechách. Primátor tohoto města se nedávno v televizi chlubil, že nemají dlužníky. Byty jsme prodali a odpady platí město, řekl doslova. O způsobu třídění odpadů v Hraběticích jsem průběžně informován, ale zatím mě tento systém příliš nepřesvědčil. Karel Hala

      Vymazat
    2. Děkuji za vysvětlení špatně jsem téma pochopil.O kontejnérech tříděného odpadu jsem samozdřejmě věděl,nedají se přehlédnout ale téma jsem pochopil tak jako že někteří občané mají popelnice na tříděný odpad doma.Pak by mě ale zajímalo proč je kolem tolik povyku jelikož to že někdo třídí odpad do obecních kontejnérů je sice hezké ale neprokazatelné jelikož stejně tu popelnici s komunálním odpadem každý druhý pátek nechá vyvézt i když tam má třeba jen třetinu odpadu.Tudíž defakto jsou poplatky za svoz spravedlivé.

      Vymazat
  4. S platbami za likvidaci odpadů se skutečně musí něco udělat a musí se změnit! Podobně jako s odpadem tříděným. Inspirace v Hraběticích určitě nebude na škodu. Příležitostně se tam stavím a něco napíšu. (lan)

    OdpovědětVymazat