neděle 5. ledna 2014

Fotohádanka: Časy se mění

Nepříliš kvalitní fotokopie zachycuje budovu, která patří k těm, které bychom měli poznat, i když dneska vypadá ona budova i její okolí trošku jinak.
Takže předpokládám, že nebude žádným velkým problémem uvést, jakou stavbu na snímku vidíme.

          Ladislav Nevrkla

7 komentářů:

  1. je to PAPOUŠKOVO tam jsme chodily do školy.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano v této budově bydlela rodina Papouškova, ale mj. tam byla i škola. Také jsme tam chodili až do čtvrté třídy. Budova se nachází v části Českých Křídlovic. Moje maminka tam uklízela a každé ráno v každé třídě zatápěla v kamnech, abychom se mohli v teple učit. Snímek je z pohledu od zadní části našeho bývalého domku. (me)

    OdpovědětVymazat
  3. A to dřevo, které se opírá o školní zeď patřilo Sedlákům a s pravidelností tam bylo skladováno do doby než se pořezalo. Je to opravdu už velice dávno...až neskutečně. (me)

    OdpovědětVymazat
  4. Pro pamětníky určitě nebyla těžká ani tato fotohádanka, stejně jako pro mně. V této budově jsem trávil rané dětství coby vnuk pana řídícího, Karla Papouška a Jiřiny Papouškové.

    OdpovědětVymazat
  5. Samozřejmě, že tato hádanka nebyla těžká pro toho, kdo to tam dobře zná a znal. Ano bydleli tam Jiřina a Karel Papouškovi, ale matně si vzpomínám na vnoučata od jeho dcery Jitky.. Od syna Luďka ne, protože ten se nějak v Božicích neobjevoval ) a Jitka ta rodiče navštěvovala často a Karel Papoušek, také svůj poslední čas trávil u ní v Hrušovanech nad Jevišovkou, odkud mi před jeho "odchodem" poslal ještě do Brna docela smutný dopis. (me)

    OdpovědětVymazat
  6. Během práce na diplomce jsem se dostal též do Nových Syrovic u Mor. Budějovic, odkud pocházelo též několik novoosídlenců Českých Křídlovic. Jednou z respondentek byla stará paní, která mi při pozdější návštěvě, když už jsem nastoupil v Božicích, prozradila, že tady měla bratra - Karla Papouška! Moje manželka kamarádila s její vnučkou Drahou a občas jsme se navštěvovali. Jak je ten svět malý! (lan)

    OdpovědětVymazat
  7. Svět je opravdu malý. Draha je dcerou Drahoslava Navrkala, syna paní Navrkalové, kterou vzpomínáte výše a zároveň bratrance mojí mámy Jitky, dcery Karla Papouška.

    OdpovědětVymazat