pondělí 27. ledna 2014

Projde návrh na změnu volebního systému v komunálních volbách?

I když bude nakonec letos o jedny volby méně, než se předpokládalo, stejně si občan-volič na Znojemsku užije návštěv volebních místností do sytosti. Volby do europarlamentu se tradičně setkávají s nezájmem, stejnějako volby senátní. Ty mají v 1. kole štěstí, že se stýkají s volbami komunálními, které přeci jenom obyvatelstvo zajímají o trošku víc.
Nová vláda bude mít kromě mnoha jiných důležitých návrhů změn zákonů taky petiční návrh na změnu volebního zákona pro komunální volby. Jádro navrhované změny je ve způsobu přepočtu hlasů na mandáty.
Kdo k volbám chodí ví, že komunální volby jsou založené na tzv. panašování. V praxi to znamená, že volič může volit celou kandidátku zaškrtnutím příslušného čtverečku u názvu volební strany, nebo může zaškrtávat libovolné kandidáty napříč stranami anebo může zvolit kombinaci obou způsobů. Pro výpočet mandátů je však dosud rozhodující zisk celé volební strany a teprve pak počet hlasů jednotlivých kandidátů. Navíc ještě platí 5% bariéra pro vstup do zastupitelstva.
Když to převedu na praktickou ukázku, tak třeba v Božicích nemá prakticky žádnou šanci na zvolení kandidát, který by byl na kandidátce sám. A i kdyby získal třeba 5. nejvyšší počet hlasů, nemusí mu to vůbec stačit ke zvolení. Proto i v Božicích vytváříme různá volební uskupení a tím dáváme šanci kandidátkám se silným lídrem, že vytáhne i další kandidáty k úspěchu. V posledních volbách v roce 2010 se v Božicích objevil poprvé fernomén takového silného lídra, současného starosty Karla Haly. Jeho uskupení Společně pro Božice získalo výrazným vítězstvím (zaškrtáváním celé kandidátky) 6 mandátů a zastupiteli se tak z této strany stali Karel Hala, Jiří Čada, Petr Fiala, Karel Kučera, Ludmila Benkovičová a Jan Zatloukal. Všechny ostatní volební strany "splakaly nad výdělkem" a paběrkovaly se dvěma či jedním mandátem. Jestli se tato volba povedla a přinesla do naší obce kýženou změnu a svěží vítr, to posoudí voliči v letošním říjnových volbách.
Svaz měst a obcí přichází s návrhem na jiný způsob přepočítávání výsledků komunálních voleb tím, že chce zavést tzv. neomezené hlasování. Voliči dostanou místo kandidátek volebních stran abecední seznam všech kandidátů a udělají křížky (tolik, kolik se volí zastupitelů) u kandidátů, které si přejí v zastupitelstvu. Křesla pak dostanou kandidáti s nejvyšším počtem hlasů.
Obávám se, že politické strany a značná část politologů však budou proti tomuto navrhovanému systému a budou mluvit o roztříštěnosti zastupitelstva a jeho nefunkčnosti. Myslím si, že jsou to obavy liché a že je skutečně třeba něco z dosavadním způsobem udělat. Mluvčí ministerstva vnitra k tomu říká: "Je to politická otázka a záleží na nové vládě a novém ministrovi, jak se k ní postaví." 
A ještě jednu změnu bych navrhoval. Tu je možné uplatnit už letos, ale musí o ní rozhodnout stávající zastupitelé. V sídlech do 2 000 obyvatel by vůbec neměly být zřizovány rady obce. Proč, to ani nemusím zdůvodňovat. Jednou z možností, jak toho dosáhnout beze změny zákona, je snížení počtu zastupitelů na méně než 15. Třeba na 14. Sudý počet ničemu nevadí a je v souladu s výkladem ministerstva vnitra, kam jsem se před časem obrátil s dotazem. Tak uvidíme, co příjemného nám ve zbývajících měsících naservírují naši volení zástupci v Božicích.
                                                                Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Nová vláda, ani nový ministr vnitra Chovanec (soc.dem.) se k ničemu nepostavili,tak se bude volit stejným způsobem jako posledních 25 let. (lan)

    OdpovědětVymazat