pondělí 13. ledna 2014

Rozhledny jižní Moravy 40: Ocelový stožár pro antény telefonního operátora

Po delší době se vracím k našemu seriálu o rozhlednách a vyhlídkových místech na jižní Moravě. Dnes tedy nabízím k hádání jednu celokovovou rozhlednu, která se nachází nad jednou menší obcí a svůj název dostala od názvu kopce, na kterém stojí.
Byla postavena v nadmořské výšce 432 metrů a to v letech 2002 až 2003, je vysoká 38 metrů, vyhlídková plošina se nachází 30 metrů nad zemí a vede na ni 161 schodů. Schodiště je obtočené kolem ocelového těla rozhledny a je z průhledných roštů, takže výstup je spojen s mrazením v zádech a je pro silnější povahy. Od vlakového nádraží ke stavbě vede žlutá turistická značka. Z ochozu je nádherný výhled a napovím, že nedaleko stojí další rozhledna Klucanina. A o té už byla v našem hádání řeč.  

                                                                                                                                               - hic-




6 komentářů:

  1. Našel jsem takový přehled rozhleden, kde se dá hodně najít. Já tento seriál vnímám jako inspiraci k návštěvě, když už třeba někde projíždíme a máme chvíli čas a chuť se zastavit a podívat se. A (zatím) je to i bez vstupného. A taky by neměl zapadnout nápad radního Karla K., že by taková rozhlednička mohla stát Na terasách (Nová hora). (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Nápad dobrý ale místo špatný.Já bych navrhoval plácek naproti staré hasičce.

    OdpovědětVymazat
  3. Vidím, že nejsme sami, koho téma oslovilo. Prosím o další náměty :-)! Pokud bude vypsán dotační titul nebo třeba v rámci mikroregionu Hrušovansko, nic nebude bránit postavit něco malého, pěkného i v Božicích. Ten plácek před Zedníčkovým je zajímavý, jenom nevím, jak se to bude zamlouvat těm několika rodinám, kterým bude z rozhledny vidět do dvorků. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Nápad jistě zajímavý, s touto myšlenkou si pohrávám již dlouho, nahlas jsem si ji ovšem vyslovit neopovážil, protože se mně zdála v našich poměrech dosti kacířská. Místa k umístění bych měl dvě, a to někde vedle vinohradu pana Dvořáka ,tedy na té vyvýšenině mezi Božicemi a Čejkovicemi, druhé vhodné místo bych viděl někde za Křídlovicemi asi tak nad místem, kde bývala tzv. hláska, nebo někde za Tulipánkou .Na těchto místech je zajištěn výhled všemi směry a nikoho to neruší.Na terasách by také mohla být. Rozhledny bývají různých konstruncí a výšek . Ta naše by mohla být ve stylu té drnholecké. Jako člen Klubu přátel rozhleden vítám každou novou rozhlednu. Plácek u bývalé hasičky je nevhodný, protože výhled z rozhledny by byl pouze jednostranný, zde by však na hraně svahu mohlo vzniknou malé vyhlídkové místo na mokřady. Výška tak do tří metrů, to by nevadilo ani okolo bydlícím. Různých podobných drobných stavbiček jsem viděl bezpočet. -hic-

    OdpovědětVymazat
  5. Teda spíš až vedle Robinova vinohradu?

    OdpovědětVymazat
  6. Je čas prozradit správnou odpověď , jedná se o rozhlednu Čebínka nad obcí Čebín nedaleko od Tišnova. -hic-

    OdpovědětVymazat