sobota 4. května 2019

Otvírání Hraběcí studánky podesáté! Ve středu 8.5.2019


Již podesáté se v krásné přírodní scenérii přírodní rezervace Karlov uskuteční malá slavnost nazvaná Otvírání Hraběcí studánky. Koná se ve středu 8.5.2019 od 10 hodin.




V jedné z nejstarších přírodních rezervací na Znojemsku, v přírodní rezervaci Karlov, otevřou místní už podesáté Hraběcí studánku. Říká se jí také Hraběnčina. Název studánky není historický, ale novodobé označení se již tak vžilo, že se používá i oficiálně. Můžeme ho najít např. v publikaci Studánky Znojemska (2003, Okrašlovací spolek Znojmo).


Hraběcí studánka je klasicistní stavbou obloženou pískovcovými kameny. Roku 1810 byla upravena z iniciativy tehdejší majitelky hrušovanského panství Maxmiliány hraběnky Althannové, provdané z Hardeggu. Podle tradovaných zpráv vodu ze zdejšího pramene využívali Napoleonovi vojáci, kteří se v létě roku 1809 pohybovali na jižní Moravě a m. j. se zúčastnili bitvy u Znojma.
Kde přesně Hraběcí studánku najdete? Nachází se nedaleko hráze rybníka Prostřední Karlov, na trase naučné stezky Údolím lásky, asi 1 km jihovýchodně od obce Božice. Studánka ale leží na katastru obce Šanov, proto od roku 2009 vždy na začátku května pořádají Okrašlovací spolek Šanov a Obec Šanov její jarní otvírání, které je spojeno s cyklovýletem po Muchově cyklostezce a dalším doprovodným programem v okolí Studánky.


V letošním výročním roce jsme se v programu vrátili k tomu, co nejvíce oslovilo účastníky této tradiční akce: Otvírání zahájí pohádka Červená Karkulka v podání šanovských dětí, jarem zpět získanou energii si ti odvážnější prověří na horolezecké stěně a svou schopnost koordinace předvedou při chůzi po laně. Odpočívat potom mohou u dobrého jídla a při výrobě papírových větrníčků, se kterými se bude krásně pobíhat po cestičkách v rezervaci.
Za deset let se tato malá přírodní slavnost dostala do povědomí lidí v okolí, zúčastňují se jí nejen šanovští a božičtí, ale i cyklisté z okolních vesnic. Tradičně k nám přijíždí i cykloklub z Ivančic, se kterým nás spojuje osobnost Alfonse Muchy: světově proslulý secesní malíř se narodil v Ivančicích a jeho umělecká dráha byla zahájena na Emině zámku v Šanově. A kolem něho vede trasa výše zmiňovaného cyklovýletu.

Další info:

Zpracovala:
Marie Maderová
Okrašlovací spolek Šanov
tel.: 602 540 236

V Šanově 23.4.2019


Žádné komentáře:

Okomentovat