pátek 17. května 2019

Božice nemají vhodnou volební místnost

V Božicích to víme desítky let, přesto se ani současné radnici nepodařilo zatím vyřešit bezbariérový vstup do volební místnosti v kulturním domě.


To, co je ve vyspělé Evropě běžné, totiž, že do veřejných budov máme mít vstup bezbariérový, o to se marně snaží už třetí božická radnice bezúspěšně. Viníkem jsou majetkové problémy, které vznikly díky tomu, že se kulturní dům v Božicích stavěl v éře reálného socialismu, kdy všechno bylo všech a na nějaké soukromé vlastnictví pozemků se nehledělo.
V 90. letech byl sice "po bojích" kulturní dům převeden do vlastnictví obce (už si teď nevybavuji, jestli za úplatu nebo bezúplatně, ale spíš jsme to zaplatili), ovšem pozemky před kulturákem zůstaly státu. A ten už desítky let dělá obstrukce, aby pozemky na obec převedl. Výsledkem je to, že se doposud nepodařilo vlastnictví vyřešit a bezbariérový vstup do kulturního domu vybudovat.
Proto mají božičtí voliči s hendikepem problém, protože vystoupat po těch šílených schodech není možné. Proto můžou všichni voliči ze závažných zdravotních důvodů požádat obecní úřad a ve dnech voleb příslušnou okrskovou volební komisi o přenosnou volební schránku, která za každým voličem přijede až do domu.
Přesto se vkrádá nepříjemná myšlenka, jestli nemohla obec Božice postupovat razantněji a důrazněji při prosazování svého zájmu o vyřešení vlastnictví příslušných pozemků před kulturním domem? Můj názor je, že mohla.

                                      (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat