sobota 25. května 2019

Na Noci kostelů v Lechovicích

Noc kostelů v lechovickém poutním kostele
začala přednáškou dr. Cholínského
S hodinovým posunem začal v 19 hodin nabitý bohatý program letošního ročníku Noci kostelů v Lechovicích. Po přednášce historika ÚSTR dr. Cholínského vystoupil Salonní kvartet Brno s hosty a následovala přednáška lechovického duchovního správce Marka Orko Váchy.


Poutavá přednáška PhDr. Jana Cholínského doplněná videoprojekcí byla věnovaná kořenům nesvobody spojeným s nástupem komunismu v Rusku (s ukázkou velmi netradičního polského dokumentu) a českému exilovému křesťansko-demokratickému odboji pro roce 1948. Zvlášť mě zaujala zmínka o působení rodáka od Kyjova, dr. Stanislava Hofírka. České exilové hnutí bylo v Austrálii daleko silnější a vlivnější, než jsem si doposud myslel. A statečné a obětavé lidi jakým byl i Stanislav Hofírek, je třeba do naší historie a do našeho povědomí vrátit. Zaslouží si to.
Šest ukázek z díla největšího českého hudebního skladatele Antonína Dvořáka v podání smyčcového Salonního kvarteta Brno doplněného v některých skladbách o klávesy lechovické varhanice Zdislavy Makariusové a anglický roh Hany Bartoníkové navodilo nádhernou atmosféru kostelní noci.
Úvodní část zakončila "poučná i zábavná, taktéž velmi přínosná" přednáška Marka Orko Váchy. Nevyhýbala se ničemu, čím žije současná církev, a biblický příběh O ztraceném synovi vyvolal jistě ve všech posluchačích rozdílné vyznění, odvozené nepochybně o své vlastní životní zkušenosti. Co myslíte, má šanci každý z nás přijít do nebe, nebo někteří skončí v pekle? A kam se po smrti dostal lotr po pravici ukřižovaného Krista?

Možná jste navštívili během páteční Noci kostelů jiný kostel, s jiným programem. Věřím, že jste byli taktéž uneseni krásou českých a moravských kostelů a setkali jste se s podobně kvalitním a působivým programem, který i v Lechovicích trval až do půlnoci.

Velké poděkování si za tu "lechovickou" Noc kostelů zaslouží manželé z Lechovic, které bohužel neznám jménem. Ale tak nadšené a obětavé lidi, aby člověk pohledal. Oni v tištěném programu poděkovali všem, co ke zdaru akce přispěli, na sebe zapomněli. Tak jim za všechny návštěvníky děkuji aspoň touto cestou.

                (lan)

P.S. Jelikož jsem si změny začátku programu na netu nevšiml, poseděli jsme hodinku na zahrádce restaurace Hotelu Weiss. Věřte, že jsme tam nestrádali a díky kvalitní obsluze a dobré nabídce jsme odcházeli do poutního kostela dobře naladěni. :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat