čtvrtek 16. května 2019

Světlana: Postřelení Ludvíka Hlavačky v Božicích před 70 lety

Pod oknem Smetanovy masny ležel
zraněný estébák a volal o pomoc...
Události z noci ze 14. na 15. května roku 1949 v prostoru bývalé božické masny a v domě Jana Filipa zůstávají i po 70 letech zahaleny závojem tajemství. Nepochybně je tomu tak především proto, že hlavní aktéři zatýkací akce z řad StB se po nepovedeném průběhu nakonec mezi sebou nepohodli a házeli pak špínu jeden na druhého. Jednalo se čtveřici Ludvík Hlavačka, Jaroslav Tureček, Jaroslav Bichler a Alois Grebeníček. Nejzajímavější pak je vyjádření jejich kolegy Antonína Prokeše.


Někteří brzy po akci a soudech v roce 1952, jiní v průběhu vyšetřování v letech 1955 - 1957. Všichni to byli vysocí představitelé StB v Uherském Hradišti a Zlíně a všichni se nějakým způsobem dostali do kontroverze.
Vedle obětí jsou ale tady také "kati", ne ti na popravišti, ale ti, kteří zatčené brutálně vyslýchali, nebo organizaci infiltrovali a přispěli k jejímu rychlému konci. Především Jaroslav Tureček, velitel Státní bezpečnosti v Uherském Hradišti, který zároveň hrál agenta se jmény Jindra Tabara, Henry i Harry. Některé členy Světlany znal ještě z partyzánských bojů, což mu napomohlo k tomu, že do organizace pronikl a měl zásadní podíl na rozkrytí odbojové činnosti.   
Ludvík Hlavačkavedoucí Oblastní zpravodajské odbočky v Uherském Hradišti 1945-1948,náčelník Krajského velitelství v Gottwaldově se sídlem v Uherském Hradišti 1949-1951,náčelník Pohraniční stráže 1951-1954, náměstek ministra vnitra 1955-1962, za obrodného procesu tzv. Pražského jara 1968 byl 31.5.1968 ze služeb ministerstva vnitra propuštěn a poslán do důchodu.

Samotný Ludvík Hlavačka podal k akci "Světlana" ručně psané vyjádření dne 6.2.1956. Je tam i zmínka o jeho zranění při zatýkání Antonína Daňka 15.5.1949 v Božicích:



V protokolu z výslechu svědka Jaroslava Turečka (viz výše) dne 6.10.1956 se Tureček zmiňuje i o události z 15.5.1945 v Božicích. Akci zde nazývá "akce znojemská". Během ní byl při pokusu o zatčení Antonína Daňka, který se ukrýval v domě Františka Smetany zvaném v Božicích "masna", Ludvík Hlavačka Daňkem postřelen pistolí do břicha a s vážným zraněním eskortován s dvouhodinovým zpožděním do znojemské nemocnice. Protokol z výslechu připojuji ve fotokopii.

Je zcela zjevné, že pro postřeleného a vážně zraněného mjr. Hlavačku byla tato božická událost velkým traumatem (možná celoživotním?), za něž se mstil svým kolegům z StB, kteří se akce v Božicích zúčastnili a tudíž věděli a na vlastní oči viděli.... Prostě nepříjemní svědci....

Takže máme pořád po čem pátrat. S pomocí Ústavu pro studium totalitních režimů se nám to jednou nepochybně podaří. Jednoho z pracovníků ÚSTR si můžete poslechnout příští pátek 24.5.2019 v 18 hodin při Noci kostelů v lechovickém poutním kostele Navštívení Panny Marie. Přednáší zde  historik ÚSTR dr. Jan Cholínský.

                                            (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat