neděle 12. května 2019

Jak dál v okresních fotbalových soutěžích? Vytvořit jednu trojku!

Nejen tento víkend jasně ukazuje, že fotbalová generalita se musí velmi urychleně zamyslet nad stavem a úrovní nejnižších fotbalových soutěží a už pro sezonu 2019 (2019/2020) připravit změny.


To první, co je třeba učinit, je předat pravomoci o rozhodování těm článkům řízení, které mají uvedené soutěže na starosti. V případě okresních soutěží tedy OFS Znojmo.
Od loňského nešťastného ročníku, kde jsme všichni "zaspali", sledujeme jistě pozorně, jak to vypadá letos. Pár kol před koncem je už zřejmé leccos.
Okresní přebor je na tom až nejlépe. Fotbal se tam hraje kvalitní, zajímavý, na dobré úrovni i s dobrou diváckou kulisou. Fotbalové stánky jsou na dobré úrovni, samozřejmostí je časomíra a věřím, že ani se zavlažováním trávníku nemají nikde problém. O kabinách nepochybuji.
Nejproblematičtější jsou okresní fotbalové soutěže III. třídy. V obou skupinách jsou dvojice mužstev, které už dávno všem ostatním bodově "utekly" a tak se bojuje na dálku mezi nimi. Soutěž je však znehodnocená tím, že ve skupině III.A je pouze 13 mužstev, zatímco ve skupině III.B startuje obvyklých 14 celků. Propastný rozdíl je mezi špičkami obou soutěží a celky ze spodních pater. Nejde o to, že sem tam i papírově slabší soupeř zaskočí favorita. Jde o celkový výkonnostní dojem.

Řešení se nabízí jasné a jednoduché: Pro sezonu 2019 (2019/2020) vytvořit pouze jednu skupinu III. třídy, v níž budou přeci jenom vyrovnanější soupeři, a to po všech stránkách (kvalita a rozměry hřiště, zázemí, vybavení). Argument, že to budou soupeři k sobě mít daleko, neobstojí a je nesmyslnou výmluvou a alibismem. Když se podívám, kam musíme letos jezdit (a soupeři k nám), když jsme byli zařazeni do Znojemské skupiny, tak nemůže být už skoro nic horšího. Jedeme do Blížkovic, do Štítar, do Křepic, do Šatova, do Dyjákoviček, do Chvalovic .... V tom případě můžeme jezdit klidně do Vedrovic, do Krumlova, do Jamolic, do Trosek nebo do Vlasek ... Kvalitě zápasů i úrovni soutěže by zredukování trojek do jedné skupiny nepochybně prospělo. Převedu-li to na letošní ročník, určitě by nás (jako diváky) těšilo sledovat zápasy s Hostěradicemi, Suchohrdly u M., Olbramovicemi, Vlasaticemi, Šanovem, Mor. Krumlovem B a třeba Oleksovicemi (zápasy s nimi měly vždycky výbornou atmosféru) a z naší skupiny určitě s Micmanicemi, Vrbovcem, Příměticemi B, Blížkovicemi B, Chvalovicemi a třeba Dyjákovicemi (tam je to podobné jako u Oleksovic). Na většinu zápasů by byla výborná návštěvnost, výborná fotbalová kulisa a kvalitní napínavý fotbal. Tomu věřím na 100%. Sice "Benfiky" jsou mužstva nevyzpytatelná, ale s tím se nedá nic dělat, když můžou existovat ....
Docela by mě zajímalo, jestli se nad touto možností někdo zamýšlí.
A pokud by překážkou rozhodování ano - ne měl být osud na naplněnost IV. tříd, obávám se, že situace už nyní směřuje k redukci na dvě skupiny. Při změně počtu trojek, by čtyřky zůstaly rozdělené do tří skupin. Všechno se dá řešit operativně. I třeba to, že by okres, případně nová trojka měly mít po 16 účastnících.
                 (lan)

Současné tabulky:
Okresní přebor:


III.A:


III.B:




1 komentář: