čtvrtek 30. května 2019

Média: Redaktorka E 15 nás pasovala na jednu z nejmenších vesnic jihovýchodní Moravy

Nevím, jestli si redaktorka deníku E 15 projela Moravu a jestli se jedná o Božice. Jejich jméno totiž nikde v článku nepadlo, ale připojené fotografie i text jemně naznačují, že se jedná o nás. Důležitější je však to, že stavba, která je v článku prezentována, usiluje o Českou cenu za architekturu.


Jde o formálně prostou stavbu, kde není nic navíc, která ale odpovídá současnému životnímu stylu," přibližují projekt jeho autoři.
Jednopodlažní dům stojí na úzkém svažitém pozemku na kraji obce. Vesnickou tradici se architekti snažili respektovat nejenom hmotou domu, ale i jeho umístěním na pozemku. Přiblížili ho k ulici, jak bývalo kdysi zvykem a mělo to i ryze praktický smysl. Stavení se představuje štítem. "Původně jsme zvažovali konstrukci zdiva z dusané hlíny, neboť stavebník je zemědělec a měl by dostatek slámy i kravského lejna. Ale nakonec zvítězila konstrukce z konvenčních plynosilikátových tvárnic," vysvětlují architekti.

Více na https://www.e15.cz/magazin/ceska-vesnice-je-v-urbanisticke-krizi-varuji-mladi-architekti-prohlednete-si-jejich-reseni-1359271


A co se mi v článku tak nezdálo? Autorka tam totiž napsala: Do jedné z nejmenších vesnic na jihovýchodní Moravě se proto snažili architekti z ateliéru ORA navrhnout novostavbu rodinné domu s co největším respektem k archetypu vesnického stavení.
Možná to tedy nejsou Božice, protože ty nejsou ani jednou z nejmenších vesnic, ani neleží na jihovýchodní Moravě. Ale pořád mám pocit, že tu novostavbu od nás znám....

A můj názor? Dům je krásný a do Božic patří. Již od prvního kopnutí do země budí zaslouženou pozornost a pokud získá Českou cenu za architekturu bude druhou největší stavební chloubou Božic po "klášteru" - penzionátu Maria Hilf. Zaslouženě. A bude chloubou i kdyby tu cenu nedostala. Je to prostě úplně něco jiného, je to návrat ke kořenům české a moravské vesnice.
                                                                 (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat