sobota 25. května 2019

Co ukážou volby do Evropského parlamentu v Česku?

Božická volička je právě za plentou...
Byl jsem docela překvapen, že jsme v pátečním odpoledni nebyli ve volební místnosti v sále božického kulturního domu sami. Nevím, jaká bude celková volební účast, ale výsledky samozřejmě vliv mít budou. I na celkovou atmosféru v Česku.


Když jsem sledoval čtvrteční debatu lídrů devíti parlamentních stran, působil tam na mě nejlépe lídr, jehož strana je v Božicích pravidelně propagovaná na pozemku jednoho z rodinných domů v božickém "Sausforku". Zklamáním byl naopak lídr hnutí, které bylo médii, hlavně těmi, které tento lídr sám vlastní, dlouhodobě favorizováno. Prázdná slova, prázdná hesla, českoslovenština ve chvílích rozčilení (třeba mockrát opakované rušivé "zemedělství") - a červená baseballová kšiltovka, to není moc dobrý program.
Taky bychom měli vědět, kam se čeští europoslanci po volbách zařadí, členy, které frakce se stanou. Z těch devíti českých stran a hnutí to osm ví, jedna ne. Aby prý nezůstala osamocená jako proslulý "Jakešův kůl v plotě"... Ta, která byla uváděna jako favorit voleb. Jak uvádí dnes v Lidových novinách odborník na volební průzkumy Jan Herzmann: "Pokud se některá z protivládních stran výsledkem v eurovolbách přiblíží zisku ANO, nabobtnají demonstrace proti Andreji Babišovi. Úspěch opozice by posílil protesty."
I když se u nás volí (možná naposledy) v pátek a v sobotu, výsledky budeme znát až v neděli v noci, protože většina evropských zemí volí pouze v jeden den, a to v neděli. To už bude po hokejovém finále na mistrovství světa a po vítězství Česka nad Ruskem budeme mít třeba náladu podívat se, jak vlastně ty eurovolby dopadly.

                  (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat