neděle 2. listopadu 2014

Jak jinak ve společenských akcích v Božicích

Z akcí v Božiocích
Náhodně jsem dneska "naladil" kanál You Tube (https://www.youtube.com) a když se objevila úvodní strana Na co se podívat, s překvapením jsem koukal v rubrice Sledovat znovu na klip z našeho blogu Fašank Božice 2012 - Hasičské překvapení.
Jelikož jsem se na tento klip nedávno díval, když jsem hledal asi životní hereckou roli našeho nového zastupitele Marka Kročila (fantasticky provedená postava Žraloka), uvědomil jsem si, že Božice ve své moderní historii "daly světu" nejednu zajímavou kulturní či sportovní akci.
Vždycky se v určitých periodách objevilo něco, co se zapsalo zlatým písmem do božické kroniky. Snažím se tyto slavné epizody - i s vaší pomocí - mapovat a připomínat. Jen namátkou uvádím: éra božického (křídlovického) divadla pod vedením významné osobnosti režiséra, učitele, veřejného činovníka, funkcionáře a komunálního politika Karla Papouška. Divadlo pod jeho vedením existovalo 15 let (1945 - 1960). Určitě zajímavá a zatím ne dost dobře zpracovaná doba Osvětové besedy Božice. Osvětová beseda existovala v letech 1951 - 1979. Na její činnost volně navázal Sdružený klub pracujících (1979 - 1995 (?) ). Poslední dvacetiletí by se snad dalo zpracovat též, neboť zde většina aktivních občanů tohoto období žije a působí. Zapomenout by se nemělo na éru božického kina. Sport, pěvecké sbory či ZUŠ, to je na samostatnou kapitolu.
Je toho dost a my zjišťujeme, že nic kolem kultury a společenských akcí se nepořádá samo. Věřím tomu, že do roku 2015 vstoupíme s nějakým dobrým nápadem a že takové akce jako je třeba proslavený Božický fašank v  režii božických hasičů budou součástí Společenského roku v naší obci. Naplánovaného, koordinovaného, formálně zdokumentovaného (např. tištěným a webovým Kalendářem společenských akcí) a s chutí a nadšením pořádaného.

                    (lan)

Víte, kolik shlédnutí má náš klip? Více než 252 000!
O Božicích se ví široko daleko

Žádné komentáře:

Okomentovat