sobota 22. listopadu 2014

Škola jako vzdělávací, kulturní a společenské centrum obce

Ředitel ZŠ Višňové Mgr. Jiří Beran,
propagátor komunitních škol v Česku
Tak pod tímto názvem se konal ve čtvrtek 20.11.2014 mezinárodní workshop v budově Základní školy Višňové. Čtyřicítku účastníků provázely dvě lektorky - jedna z Velké Británie, druhá z USA. Z Česka byl asi nejvyšší celebritou čerstvý znojemský senátor Pavel Stohl.
Potěšilo mě, že jsme se zde z Božic potkali dva a určitě jsme schopni předat informace dál. Pokud o to bude zájem. Jsou věci, které se nedají vnucovat, musí se k nim dospět. Komunitní škola je právě taková.
Uvedu zde několik bodů, které na setkání zazněly:
Ke vzdělání dítěte je potřeba celá vesnice.
Škola má uzavřeno partnerství - viz poslední foto ZŠ Višňové.
Každé dítě je důležité.
Komunita musí mít možnost využívat prostory školy (nejen tělocvičnu).
Vše se točí kolem zdravého vývoje dítěte. Zdravější děti se lépe učí.
Školy, které se zlepšují, dodržují těchto 5 bodů:
1) ředitel/ka je ten, kdo dává změnu do pohybu
2) probíhá zde nefalšovaná zapojenost rodin
3) škola je schopná podpořit změnu
4) jádrem našeho působení jsou žáci, ti musí cítit silný vztah ke škole a vědí minimálně o jednom dospělém ve škole (i školník, uklízečka nebo kuchařka), za kterým můžou jít s důvěrou
5) vzdělávací proces se týká všech - děti žijí zdravým životním stylem, jsou chráněny před ubližováním a zanedbáváním, zažívají pocit radosti, užitečnosti a ani ekonomické znevýhodnění nebrání dětem v dosažení jejich plného rozvoje v dalším životě.
Zaujalo mě sdělení z průzkumu, že děti dosahují lepších výsledků, pokud tráví každý týden cca 35 hodin konstruktivními vzdělávacími činnostmi, mezi něž patří i čtení jen tak pro zábavu, hraní strategických her (i na PC) či hry typu scrabble. K rozvoji však nepřispívá pasivní sledování televize (asi ani dokumentů a podobných pořadů, pokud nejsou spojeny s další činností) a hraní videoher či počítačových her (střílečky apod.).
Strávili jsme ve Višňové celý den a bylo to prima. Nakonec jsme zašli ještě za účastníky VU3V. Že nevíte, co to je? To je právě to, co by možná mohlo zafungovat i v Božicích. I letos se v budově ZŠ Višňové scházejí studenti Univerzity třetího věku. 9.10.2014 se sešlo 16 studentů z Višňové a okolních obcí na zahájení už 5. semestru. V Božicích máme několik absolventů znojemské VU3V (paní Alena Hrdličková či Ing. Jaroslav Vařák), ti by mohli sdělit svoje zkušenosti.
Podmínky má božická škola pro svůj komunitní rozvoj skoro nadstandardní. Možná bude stát za to příležitost uchopit a izolované aktivity propojit do fungujícího celku. Proč se nepochlubit, když už toho stejně hodně děláme.
                       (lan)

Mezi účastníky zasedl i bývalý poslanec, znojemský starosta a
místostarosta Ing. Pavel Balík a vedoucí odboru sociálních věcí
a zdravotnictví PhDr. Šárka Gambasová

Senátor Pavel Stohl

Starosta městysu Višňové Vladimír Korek

Višňovský starosta s panem ředitelem

Britská lektorka Chris Jones







Americká lektorka Jane Quinn

Propagační materiály ZŠ Višňové




Žádné komentáře:

Okomentovat