sobota 29. listopadu 2014

Retro: Jak kulturně žily Božice v listopadu 1984

Pro většinu současných božických občanů už je to hodně dávno nebo si to ani z různých důvodů nevybavují či nepamatují. Jedno je ale fakt. Osmdesátá léta, hlavně od své poloviny, měla už řadu znaků uvolnění a i tehdejší režim, byť se skřípěním zubů, leccos raději pouštěl, než aby se mu situace vymkla z rukou.
Ve střediskových obcích působili profesionální kulturní pracovníci a ti se naučili, mnohdy i s nasazením vlastní pozice, zkombinovat kulturní a společenské programy ve svých obcích tak, že jsme se i na venkově potkali se známými umělci a celebritami a "mezi řádky" si odbyli povinné úlitby režimu.
Božický listopad 1984 je toho jasným důkazem. Tolik akcí - a asi nejsou ani všechny, které se v obci uskutečnily - si dneska snad ani nemůžeme dovolit, i když podmínky pro jejich pořádání máme ještě o něco lepší, než byly ty před 30 lety. Tehdejší aktivní SKP a středisková pracovnice Eva Kunová (Cupalová) si dodnes zaslouží uznání.
V kronice SKP Božice, což byla tehdejší společenská organizace, která se o hodně kulturních akcí starala, jsem našel ty, které vidíte na připojených fotografiích. Opět jsem byl mile překvapen sám sebou, že jsem o jedné z nich napsal malý příspěvek do Znojemska.
Hned po Dušičkách roztančila sál kulturáku známá brněnská rocková formace Progres 2 s programem Mozek. Dodnes si pamatuji basáka Pavla Pelce (vlevo), který kdysi na počátku 70. let hrával v mých oblíbených Speakers (pozdější Junior-Speakers) a kapelníka a bubeníka Zdeňka Kluku (vpravo).
Hned za týden bouřil sál božického kulturáku při vystoupení komika Luďka Soboty. Veselo s ním bylo i po vystoupení ve sklepě Broňka Jandáska při dobrém vínečku a uzeném z Cupalovy udírny.
"S veselú pěsničkú" přijela další týden - 23.11.2014 - do Božic známá a oblíbená slovácká kapela Vlčnovjáci. S divadelním představením pro děti se na pódiu božického sálu představil s pohádkou Čertovy zlaté vlasy divadelní soubor Horáckého divadla v Jihlavě. To bylo 25.11.1984. A do konce měsíce už se těsně nevyšel Klubový večer 1.12.2014. Své humorné kresby vystavoval v průběhu večera známý znojemský kreslíř Mirek Řezník, soutěžila čtyřčlenná družstva Božic, Borotic a Čejkovic (tenkrát jsme ještě žili ve "společném státě" pod MNV Božice) a zasoutěžit si mohli i diváci. Celou akci provázel orchestr Experiment ze Znojma a tehdy známý výborný moderátor Milan Svoboda. Pro mě nezapomenutelné bylo taneční vystoupení čtyřky božických děvčat Ivy Bernatové, Lídy a Vlasty Fňukalových a Vlaďky Homolové. Byl to takový aerobic v době, kdy se k nám do republiky teprve přibližoval.  Vím, že jsme ho doma ladili na ORF ... Holky si možná vzpomenou líp.
Letošní kulturní listopad 2014 zahrnuje Božický blešák (díky, Lucko) 15.11. a Rozsvícení vánočního stromu 30.11.2014. Nebýt aktivních fotbalistů a dvou výborných pivních speciálů v hostinci U Kudličků, tak by tady asi nebylo nic. Jo ještě dva hony mysliveckého sdružení DROP Božice - Borotice a beseda o bylinkách v božickém domově důchodců 7.11.2014. Taky jsem na ČRo Brno zaslechl hudební blahopřání božického Klubu seniorů a Oldy Rafaje z DD Božice svým členům a spoluobyvatelům. To se příjemně poslouchalo.

            (lan)













Žádné komentáře:

Okomentovat