neděle 16. listopadu 2014

Lochna jak vrata!

V obci, kde máme s lochy spojenou svou dávnou minulost, není asi problémem porozumět názvu příspěvku. Pro ostatní dodám, že lochna je totéž jako jáma nebo díra v zemi. A na takovou lochnu jsem včera navečer narazil v Křídlovicích.
V přípravě na jiný článek jsem potřeboval fotku vrat původního vjezdu do farského dvora a zahrady. Tento historický vjezd je sám o sobě unikát, tentokrát mi však ve výhledu bránily dřevěné zátarasy a ochranné plastové pásky. Důvod se ukázal záhy. Pod boční stěnou hostince Pod kostelem (dříve u Dufků a ještě dříve hostince Hofstätter, jednom z původně tří, později dvou, ještě později jednoho a dneska žádného křídlovického hostince) jsem popatřil "díru velikosti mexického dolaru"! Zkrátka v kraji lochů můžeme směle říci: díru jako vrata! Jestli se otvor otevřel do sklepa pod hostincem či do jímky, nevím. Nezkoumal jsem to, ovšem díra je to pořádná a nebezpečně lákavá pro vniknutí nezvaných hostů. Amatérských speleologů se jistě i u nás najde dosti. A nejsem si jist, zda je současné zabezpečení dostatečné.
Jíná taková "rána" ve zdi na mě koukala včera dopoledne v Zámlýní. Jedna z mála historických budov v naší obci je v současnosti již v naprosto havarijním stavu a myslím si, že jakýkoli zásah byl potřebný už včera. Vzpomínám si, že už před volbami 2010 jsme se tomuto tématu dosti intenzivně na těchto stránkách věnovali, bohužel k ničemu zásadnímu při řešení záchrany, či likvidaci ani po více než čtyřech letech nedošlo! Asi bohužel, zachraňovat zdevastovanou stavbu stojící těsně u silnice, která sama by potřebovala generální opravu, se jeví velmi velmi problematické. A tak se asi schyluje k sanaci, která před padesáti lety potkala stavbu daleko vzácnější a důstojnější, a to křídlovický mlýn. Ale možná má někdo nějaký nápad ...

             (lan)

Hospoda Pod kostelem úplně vlevo (částečně), fara,
kostel a Bradův hostinec (zasažený koncem války při
bombardování Božic a po válce zbouraný) ...


Vlevo "naše"budova, v pozadí vila Holých, vpravo mlýn

Vila Holých dnes - právě na prodej

Bývalá mlýnská krčma ...

... poskytla občerstvení čekajícím sedlákům

... s možností ustájení koňů či krav 

... později byla v užívání rodiny Holých

... a sloužila jako chlívek

...dneska je bez přípojky

... a uvnitř rovněž zdevastovaná

1 komentář:

  1. A právě ty další lochy, do kterých jsme lezly jako děti, byly přesně na druhé straně farské zahrady - mezi farskou zdí a cestou dolů zvanou "Pod klášterem", směrem do dnešního lesoparku. (me)

    OdpovědětVymazat