úterý 18. listopadu 2014

Noc venku! Už ve čtvrtek ...

Nazdar. Vitaj! Dneska je docela teplo. No mně v tom sklepě moc ne ... A je dneska pondělí? Jo, je. A kolikátyho? Sedumnáctýho, dyť je státní svátek. Jóo, osvobození ... No, vlastně i jo ...
Takový a podobný rozhovor můžete vést docela pravidelně i v Božicích. Víte s kým. Je to však daleko víc situace k zamyšlení.
Je to tak v pořádku? Je to tak správně? Dá se s tím něco dělat? Dokážeme se vcítit do myšlení takového člověka? Stojí on vůbec o pochopení? Stojí o pomoc? Stojí o komunikaci? Chce od společnosti, od nás něco? A co ti, kteří stojí pravidelně na obou rozích obchodního centra u hřiště? Chodí se vám v klidu a pohodě nakupovat? Jsou vám příjemné pohledy postávajících? A líbí se vám nedaleký "wc koutek"? A nechtěl po vás někdo z nich "pětikorunu"? Dali jste mu ji?
I město Znojmo se letos připojí k celorepublikové akci na podporu lidí bez domova. Všichni zájemci a odvážlivci můžou získat osobní zkušenost "noci venku". "Noc venku" startuje v 18 hodin ve čtvrtek 20.11.2014 v kapli sv. Václava ve Znojmě. Vstupným na akci jsou trvanlivé potraviny v minimální hodnotě 50 Kč, které organizátoři rozdělí do zařízení pracujících s lidmi bez domova ve Znojmě. Noc venku pořádají společně Centrum sociálních služeb, Azylový dům a Střední odborné učiliště a Střední odborná škola na Přímětické ulici. Připravený je i kulturní program. Kdo nebude mít odvahu přenocovat jen tak "pod dekou" venku, může využít právě připraveného programu.
V Božicích zatím nepřipravujeme nic. Aspoň já o ničem nevím. Zamyslet se nad problémem bezdomovectví v naší obci však je určitě třeba. Nebo není? Přijít o střechu nad hlavou se může shodou nešťastných okolností stát každému z nás ...

                     (lan)


1 komentář:

  1. V sobotu 22. 11. 2014 se uskuteční 2. ročník Národní potravinové sbírky, kdy budete mít opět možnost darovat trvanlivé potraviny ve více než 180 prodejnách Tesco, Penny, Kaufland, Albert a Globus. Potraviny a dětskou výživu bude možné darovat i na všech prodejnách dm. Vybrané potraviny poputují přednostně do charitativních organizací poskytujících pomoc zejména seniorům, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám a dětem z dětských domovů. (lan)

    OdpovědětVymazat