pátek 26. října 2018

Lípy státníků v Božicích. Vážíme si tohoto unikátu?

Božice mají jedno unikum, které si většina obyvatel ani neuvědomuje. V souvislostí s kulatým výročím vzniku našeho novodobého státu však stojí nepochybně za připomenutí. Jsou to lípy na božické Kolonii pojmenované jmény státníků, kteří se o vznik tohoto státu zasloužili. Jsou to lípy Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Antonína Švehly.



Jména prvních dvou státníků jsou obecně známá, jméno toho třetího - Antonína Švehly - mělo být za komunistického režimu zadupáno do země a zapomenuto. Ani my ve školách jsme toto jméno neslýchali často a když už, tak pouze ve spojení, že "byl předsedou vlády tzv. panské koalice". Že to byl jeden z našich nejvýraznějších politiků první republiky se jaksi nedostávalo. Byl totiž předsedou nejsilnější a nejvlivnější strany v letech 1918 - 1938, a to strany agrární.
Je proto k velké cti božických kolonistů, že při slavnostním otevření Jiráskova domu osvěty a vysazení těchto tří lip bylo vzpomenuto právě tohoto politika. Antonín Švehla byl tou dobou již mrtev (zemřel v r.1933), ale jeho jméno mělo na venkově jasný zvuk a nezapomenutelné je jeho heslo: VENKOV JEDNA RODINA.
A já se ptám, jestli je toto Švehlovo heslo ještě dneska platné? Jestli jsme my, kteří na venkově žijeme, skutečně jedna rodina?

               (lan)

P.S. Docela by mě zajímalo, jak budou dějiny božické Kolonie, Jiráskova domu osvěty a tří lip republiky připomenuty v letošním roce stoletých oslav republiky. Že by třeba koncem listopadu při vánočním tvoření?





Žádné komentáře:

Okomentovat