úterý 16. října 2018

Prezident Zeman ocení novinářku Janu Lorencovou. Za odhalení obchodů s LTO

Nevím přesně, jaké vazby má investigativní novinářka Jana Lorencová na Znojmo (určitě tady bydlela, pochází z nedaleké vesničky Biskupice-Pulkov). Každopádně je známo, že je v současné době velmi dobře napojená jak na premiéra Andreje Babiše (do loňských voleb byla poslankyní Poslanecké sněmovny za hnutí ANO 2011), tak i prezidenta Miloše Zemana. Ten ji 28. října vyznamená státním vyznamenáním.


Její stěžejní práce investigativní novinářky pocházejí z první poloviny 90. let a byla to právě ona, kdo odhalil celé pozadí kauzy lehkých topných olejů. Na netu jsem k tématu našel např. tento materiál, z něhož část cituji.

Autor: Lorencová Jana
Název: Zločin století s garancí české vlády a parlamentu
Zdroj: NN Ročník........: 0004/014 Str.: 008
Vyšlo: 01.01.1994 Datum události: 01.01.1994 Rok: 1994
--------------------------------------------------------------------------------
Úplný obsah:
-----------
Lehké topné oleje, dovážené do České republiky, jsou prostřednictvím některých firem prodávány do spotřebitelské sítě jako nafta. To je skutečnost, kterou jsme si nadevší pochybnost stačili v průběhu posledních dvou měsíců ověřit. Během stejné doby jsme si také ověřili, že obchod s naftou, tak, jak jsme jej stačili zmapovat na severní Moravě, běží přinejmenším ve stejném objemu také v dalších oblastech republiky, na severu Čech, v Praze a okolí a na jižní Moravě. .......

Podvody s LTO nejen na severní Moravě 
Zjistili jsme rovněž, že do obchodu jsou zapojeny rovněž velké a renomované podniky, z nichž některé v konkretních případech nakupují v SRN lehký topný olej a do SRN vyvážejí naftu. Zisk v případě vývozu pak spočívá v odpisu DPH a spotřební daně z nafty. Teoreticky bráno (praxe však není zdaleka vyloučena!), se stejná souprava cisteren se stejným obsahem, může nekonečně dlouho pohybovat mezi Německem a Prahou a při každém pohybu přes hranice přinášet obrovské zisky. K informaci o tom, že státu uniklo za poslední rok (v souladu s platnými vyhláškami a na ně navazujícími předpisy) na daních kolem dvaceti miliard, můžeme dnes dodat, že tento odhad je minimální.
Podstata obchodu s LTO je jednoduchá. Firma, která se rozhodla pro tento druh podnikání, například LUKOZ Luhačovice, BECK Břeclav a řada dalších, kontaktuje některou z rafinerií v sousedních zemích, kde objedná LTO. Odtud je pak zcela legálně LTO odesláno k nám. Jakmile jsou cisterny na hranicích, zaplatí firmy potřebné poplatky a uvolní obsah cisteren pro vnitrostátní obchod. V té době je však již kontaktován další ,předem vytypovaný odběratel na našem území, který celou dodávku LTO zakoupí. Protože pro tyto účely jsou vybíráni podnikatelé přibližně stejného typu, jako je majitel "velkoskladu" z Vrbna pod Pradědem, Hanák, nebo podnikatel Kotlár ze severních Čech a řada dalších, nehrozí prakticky žádné nebezpečí prozrazení, neboť ti patrně vůbec netuší, jaké peníze jsou v této hře. Vzápětí vstupuje do obchodní transakce připravená síť odběratelů. Ti od prostředníků zakupují už naftu a naftu dál také prodávají. Pokud by přece jen došlo k vyzrazení tohoto grandiózního podvodu, stačí, aby prostředník, který zakoupil LTO a prodal naftu, zmizel. Platby jsou ve všech případech uskutečňovány v hotovosti a nikdo nikomu nic nedluží.


Výsledkem pátrání naší redakce zatím, krom jiného bylo, že některé firmy svoji činnost v tomto směru pozastavily. Namísto nich se však vynořily jiné, mnohdy s označením firem, jejichž sídlo je na jižní Moravě, nebo v Praze, či jinde v Čechách. .......................V Ostravě se objevily vagony s nákladem LTO až ze Znojma, zájem dodávat na Ostravsko projevila v posledních dnech firma TRAFER z Olomouce, ............... Všechno, co se týká firmy, je podle něho obchodním tajemstvím a novinářům je po tom, co nakupuje, nebo prodává, případně odkud, slušně řečeno, houby. Takže otázka, zda nabízí, případně distribuuje naftu za pouhých l2,6O, jak zní naše informace, zůstala bez odpovědi. ....i ze Znojma, kde se objevily cisterny pražské firmy BENA, a brněnské IGAl.

................................
Prostřednictvím tiskové mluvčí Sm Policie ČR v Ostravě, kpt. Bednarčíkové, které jsme se dotázali, zda podvody s LTO jsou na Ostravsku šetřeny, jsme se dozvěděli, že Krajský úřad v Ostravě doposud takový případ k vyšetřování nepřevzal, ale zabývá se jím kriminální služba, která odmítá v této fázi šetření poskytovat tisku jakékoli informace.
                                                                      Jana Lorencová

Žádné komentáře:

Okomentovat